Årets nomineringar till arkitekturpriset Guldstolen fastställdes nyligen av Sveriges Arkitekter. Guldstolen är ett pris som delas ut vartannat år av intresseorganisationen Sveriges Arkitekter till en svensk möbel av hög arkitektonisk klass. Till årets prisutdelning har 4 st nominerade bidrag valts ut och dessa presenteras här nedanför. De slutgiltiga vinnarna kommer presenteras den 8 november 2013, på Waterfront i Stockholm.

Ascent-concept c - guldstolen

Först ut är lamparmaturen Ascent av Daniel Rybakken och det är en väldigt anpassningsbar armatur där användaren själv kan ställa in mängden av ljussättningen. Genom att förflytta lampskärmen upp och ner, så ändras belysningsradien. Det är en stilren och minimalistisk armatur producerad av Luceplan.

claesson_koivisto_rune_w126

W126 är en snygg, stilren golvarmatur som tillverkas av Wästberg, men är designad av arkitektfirman Claesson Koivisto Rune. W126 ska föreställa en svävande gloria.

grace 1

Staffan Holm har formgivit den ergonomiska stolen Grace, vilken tillverkas av Swedese. Det är en stapelbar stol i trä som finns tillgänglig i flera färger. Anledningen till varför just stolen Grace är nominerad är för att den har en avancerad konstruktion som är gjord för industriell produktion, vilket tydligt visar att man behärskar trähantverk fullt ut.

hood_modular

Form Us With Love har skapat detta konstnärliga bidrag som är en pendelarmatur vid namn Hood. Det är en relativt stor armatur med egenskaperna att dämpa ljud och skapa en känsla av rymd i rummet. Nu kanske du tror att den bara är stor och otymplig, men den levereras faktiskt i platta paket. Armaturen Hood görs av företaget Lyktan.

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.