Under Stockholm Design Week 2016 avslöjade det Svenska varumärket Design House Stockholm att man valt att inkludera Knot kudde av Isländska designern Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir i sin vårkollektion.

Det är svårt att veta varför vissa produkter blir designklassiker. Det är många faktorer som påverkar ekvationen. En sak är säker och det är att kudden ”Knot” tillhör en exklusiv grupp produkter som stannar kvar i minnet för evigt efter man sett dem. Det är en accessoar som får människor att dra på smilbanden.

Design House Stockholm börjar tillverka kudden knot

Kudden är formad som en kompakt knut och finns i olika färger

Knot kudde uppstod ur experiment

– Jag har alltid varit attraherad av egendomliga och unika ting. Jag försöker att skapa ovanliga former i produkter som är oförutsägbara och som gör människor nyfikna, förklarar Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir.

För fem år sedan började hon experimentera med rörformade stickningar på en maskin. Just då sökte hon efter ett effektivt sätt att tillverka ben till nallebjörnar, istället för att virka dem för hand. Det blev dock inga ben och projektet resulterade i denna knut-liknande kudde.

Knot kudde med rörformade stickningar

Knot kudde består av rörformade stickningar

Knot kudde är gjord för alla sorters miljöer. Den består av flera meter långa stickningar som bundits ihop till en kompakt knut. Knot kan exempelvis användas för att pigga upp vardagsrum, mötesrum eller kontor.

– Som barn var jag medlem i scouterna och var väldigt bra på att göra knutar, fortsätter designern.

Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir inspirerades att arbeta på ett kreativt sätt redan i tidig ålder, då hon hjälpte sin pappa som var skyltmakare på Island. Efter att ha avslutat sina studier på Islands konsthögskola och Cranbrook Academy of Arts, bestämde hon sig för att öppna sin egen studio i Reykjavik.

Knot kudde

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.