Listan med det bästa inom belysningsdesign 2013

Här summeras en blandning av koncept och färdiga produkter inom belysningsdesign för det gångna året 2013 på DesignWorld. Nya tekniker blandat med materialexperiment innebär energisnålare och mer innovativa lampor.

one+one03 - belysningsdesign 2013

Creative Affair’s innovativa ”bordslampa”, slår ihop två funktioner i en och samma produkt. Den passar både i sovrummet som nattygsbord eller i vardagsrummet som sidobord för soffan.

3dglodlampa1 bäst 2013 belysningsdesign

Det här lampskalet från Nederländska designern David Graas är utskrivet från en 3D-skrivare och föreställer en stad med höghus.

Vinge CU

Svenska designstudion Note har formgivit lampan Vinge för Örsjö belysning. Namnet kommer ifrån det roterbara handtaget på lampskärmens undersida, med vilket man justerar ljuset.

algae_03

AlgaeBulb är en fiffig uppfinning av Ungerska Gyula Bodonyi, där alger används som kraftkälla för lampan.

lampanleimu2

Magnus Pettersen från Norge ligger bakom lampa Leimu. Den togs fram speciellt till företaget Iittala och består utav en färgad lampskärm av glas och en fot av betong.

Taklampan3x3mach9-2

Oled är en relativt ny teknik som har börjat implementeras mer och mer idag. Tysken Bernd Ulrecht’s taklampa ”3×3 Mach 9” använder sig utav OLED diskar för en skarp och energisnål belysning.

4.TAF_Wood_Lamp_Muuto

Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom på TAF har skapat Wood Lamp till Danska företaget Muuto. Lampan blev en stor succé och har tagits in utav danska designmuseet.

zoranledhandtag5

Detta LED-baserade handtagskonceptet är gjort av Zoran Sunjic från Kroatien och skulle kunna användas till att lysa upp mörka trappuppgångar.

lampanrima4

RIMA från DreiPuls består utav ringar som koncentrerar ljuset till vissa platser under lampan. Det är en smart och anpassningsbar produkt för skrivbordet.

Fler berättelser
Unika 3D-foton på klädmodeller är som konstverk

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.