Listan med det bästa inom transportdesign 2013

En summering av årets bästa och mest populära projekt inom transportdesign 2013 på DesignWorld, är fordon som utmärkt sig utöver det vanliga. Det rör sig om miljövänliga, revolutionerande transportmedel inom kategorierna bilar, flygplan, cyklar och båtar.

BMWi3 transportdesign 2013

Först ut på listan är BMW i3: en konceptuell stadsbil som enbart går på elektricitet. En ny typ av batteri gör att den kan laddas till 80% på 30 min och 100% på 4 timmar.

bkrcykel2 transportdesign 2013

Cykeln BKR av specialistdesignern Pietro Russomanno från Italien är baserad på en ram av trä, för att blanda naturliga element med fysiska egenskaper.

TOYOTA-iROAD-1 transportdesign 2013

Toyota i-ROAD är ett litet bilkoncept som lutar i takt med att man svänger i kurvorna. Den har 3 st hjul och kan ta upp till 2 st passagerare.

Mercedesg-klass6x6-1 transportdesign 2013

Mercedes G-klass var från början ett militärt fordon för svår terräng, men har på senare tid blivit en lyxig personbil. Under året tillkännagav Mercedes en AMG variant på G-klassen med 6 hjulsdrift.

06_Zaha-Hadid_Yacht

The Unique Circle Yachts är en serie yachts bestående av 6 st båtar, formgivna av prisbelönta arkitekten Zaha Hadid. Den största av båtarna är 128 meter lång medan resten är 90 meter långa. Projektet genomfördes i ett samarbete med tyska varvet Blohm + Voss.

hyundaihermes1

Modehuset Hermes har samarbetat med biltillverkaren Hyundai för att ta fram en av världens lyxigaste bilar: Hyundai Equus. Än så länge finns det bara 3 exemplar i världen och man kommer inte att sälja den till vem som helst.

vljseastol15

Tomas Brodreskift ligger bakom flygmaskinen SeaSTOL VLJ, vilket är en förkortning på ”Sea Short Take Off and Landing” och ”Very Light Jet”.

slsamgelectricdrive1

Ännu en AMG Mercedes letar sig in på listan, men denna gången är det Mercedes SLS AMG electric drive. Det är en miljövänlig sportbil som drivs av el och har en motor med 740 hk.

Vanmoof-10-Electrified-2

Apropå eldrivna fordon, cykeln Vanmoof 10 har ett elsystem som tillför 80% mer kraft till pedalerna. Därför blir det lättare att cykla längre distanser utan större påfrestning.

exploder_03

Exploder 2 av produktdesignern Cristian Polanco kan ta sig fram i tuff terräng genom Michelins active technology.

Fler berättelser
Svart vattenvirvel av Anish Kapoor installeras på Galleria Continua

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.