Sveriges nya sedlar och mynt

Det här är Sveriges nya sedlar och mynt av Göran Österlund

Idag visade Riksbanken upp Sveriges nya sedlar och mynt, designade av den grafiska formgivaren Göran Österlund. De nya sedlarna och mynten kommer att ersätta de gamla under 2015 och 2016. Det kommer också tillkomma nya valörer i form av en 200-kronorssedel och en 2-krona.

För första gången i modern Svensk historia byter Riksbanken ut alla sedlar och mynt, förutom 10-kronan. Det var 30 år sedan ett liknande sedelbyte inträffade i Sverige.

Göran Österlund bakom Sveriges nya mynt

”Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. I dag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr”, säger Stefan Ingves.

Sveriges nya sedlar och mynt av Göran Österlund är betydligt mindre i storlek. Mynten är helt nickelfria och väger ungefär hälften så mycket som de nuvarande pengarna. Detta gäller även för de nya sedlarna som också är utrustade med förbättrat skydd mot förfalskningar. Nu har de nämligen bilder som ändrar färg, motiv och rör sig när man vickar på sedeln. Mynten kommer fortsätta med kung Carl XVI Gustav som motiv, men med ett parallellt tema av ”sol, vind och vatten”.

Fler berättelser
drop the beat
Drop the Beat: Högtalare som släpper ljudet på en kon

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.