Dream Chair av Tadao Ando & Carl Hansen & Søn

Möbelproducenten Carl Hansen & Søn och den världskända japanska arkitekten Tadao Ando lanserade nyligen Dream Chair. Det är en loungestol som tagits fram i en hyllning till danska arkitekten & designern Hans J. Wegner.

Dream Chair 1

Information från Carl Hansen & Søn:

Tadao Ando och Carl Hansen & Søn lanserar nyheten Dream Chair. En skulptural loungestol som är en manifestation av mötet mellan danskt hantverk och japanska designtraditioner. Dream Chair utmanar gränserna för vad som är möjligt i arbetet med trä och är samtidigt Tadao Andos hyllning till Hans J. Wegner.

Dream Chair. Så heter resultatet av de senaste årens täta samarbete mellan den japanska stjärnarkitekten Tadao Ando och möbelproducenten Carl Hansen & Søn. Tillsammans har de skapat en loungestol som rymmer Tadao Andos önskan om att inspirera människor till att ta sig tid att drömma.

Dream Chair är en hyllning till Hans J. Wegner och strävar efter att uttrycka samma harmoniska och minimalistiska uttryck som är typiskt för Wegners design. Tadao Ando berättar: – Jag har beundrat Wegners hantverk under många år och mötet med Carl Hansen & Søn gav mig möjlighet att i samarbete med en grupp kompetenta yrkesmän skapa en möbel från grunden. Det var nytt för mig eftersom jag tidigare har varit van vid att endast välja ut möbler till de byggnader som jag har skapat genom åren. Precis som Wegner är Tadao Ando fascinerad av att utforska materialens möjligheter och undersöka gränserna för vad som är konstruktionsmässigt möjligt.

Dream Chair 2

– Tadao Ando fick helt fria händer i det här projektet och vi ville inte på något sätt begränsa hans konstnärliga frihet att göra något stort och annorlunda. Resultatet talar för sig självt. Det är ett arbete av en mästares hand. Tillsammans har vi utmanat – och kanske nått – gränserna för vad som är möjligt i arbetet med faner. På så sätt har Tadao Ando lyckats skapa denna helt unika stol som både visuellt och fackmässigt utmanar uppfattningen om hur en loungestol ser ut, säger Knud Erik Hansen, chef på Carl Hansen & Søn.
Dream Chairs imponerande och närmast svävande uttryck väcker naturligtvis uppmärksamhet. Stolen är en skulptural uppenbarelse i sig och är därför främst avsedd för större rum där den kan betraktas från alla håll. Dream Chair är samtidigt en bekväm stol som inbjuder till avslappnad reflexion. Tadao Ando förklarar: – Under utvecklingen av Dream Chair använde jag ungefär samma förhållningssätt som jag använder i arkitekturen. Där använder jag ofta betong som enda material för att på så sätt skapa unika rum. För att definiera stolens rum har jag på samma sätt endast använt faner i framtagandet av Dream Chair.
Det är alltså Tadao Andos starka övertygelse, att en produkt ska framställas av ett enda material och att detta ska vara helt rent och inte utgöra någon belastning för miljön. Även vid tillverkningen av Dream Chair lyckades Tadao Ando få de här orubbliga kraven uppfyllda.

Dream Chair 3

Stolen är tillverkad i en så kallad tredimensionell faner vars egenskaper gör det möjligt att utföra dubbla krökningar i formgivningsprocessen. Tadao Ando har, tillsammans med snickarna hos Carl Hansen & Søn, flyttat gränserna för vad man trodde var möjligt med tredimensionellt faner. På så sätt utmanar Dream Chair fanerskivans storlek och böjning och får den att också uppfylla de egenskaper som krävs för att det ska vara en stol.
Dream Chair finns att få i ek eller valnöt utan klädsel samt med klädsel i tyg eller läder och justerbart nackstöd. Dream Chair finns i butik från och med september 2013. Rek. butikspris från 26.950 kr.

Fler berättelser
Pulkabacken
Villa på Värmdö med pulkabacke på taket av Street Monkey

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.