Drömhus på grekisk paradisö har infinitypool på taket

Huset Mirage av Kois Associated Architects ligger insänkt i en brant på paradisön Tinos i Grekland, med en heltäckande infinitypool på taket.

Mirage på en grekisk paradisö

Tinos är den tredje största ön i den grekiska ögruppen Kykladerna och är allmänt känd som ”Island of Madonna”. Det vackra landskapet utgörs av låga klippiga kullar där över 40 byar finns utspridda med orörd arkitektur. Hundratals kilometer av stenmurar sträcker sig kors och tvärs mellan öns sidor och gör den till en unik plats med en unik topografi.

Hus med infinitypool på taket

Bostadshuset Mirage är belägen på öns södra sida med ostörd utsikt över Egeiska havet. Tomten identifierades som den optimala platsen innan projektets start och tar hänsyn till vindar, samt har en naturlig bergsplatå som grund.

mirage12

Målet var att integrera huset i landskapet i så stor grad som möjligt. Därför blev konstruktionen endast ett plan på 198 kvm med panoramautsikt mot havet.

mirage13

Allt döljs av en stor infinitypool på taket utan kanter, ovanifrån ger detta en effekt av att Mirage går ihop med havet. På dagen reflekterar poolen omgivningen och på natten ger den effekten av en hägring, som projektnamnet ”Mirage” antyder.

mirage14

De flesta av de synliga byggmaterialen har utvunnits från trakten och används för att få huset att försvinna in i landskapet. Även lokala byggtekniker användes , exempelvis sättet väggarna konstruerats på.

mirage15

De lokala materialen har en låg inverkan på miljön och är mycket effektiva isolatorer. Den bakre väggen är gjord av ansamlad jord och har lager av vegetation som reglerar temperaturen och kyler genom avdunstning. Poolen på taket ger värmeisolering och skydd från solen.

mirage16

Plats: Ön Tinos, Grekland
År: 2013
Typ: Bostadshus
Area: 198 kvm
Status: Beställt
Ansvarig arkitekt: Stelios Kois
Projektledare: Nikos Patsiaouras
Team: Filipos Manolas, Gaby Barbas, Giannakis Konstantinos, Antriana Voutsina

Fler berättelser
Handskar från Dexta robotics ansluter dig till digitala världen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.