Ekohus på styltor blir verklighet på Emils Backe i Trosa

Erik Hedenstedt på Ekologiska Byggvaruhuset har alltid älskat trädkojor och annorlunda hus. Efter flera års planering har han nu i samarbete med prisbelönade arkitektstudion Widjedal Racki, tagit fram ekohus på styltor till Emils Backe i Trosa. Inflyttningen av det första huset kommer att ske under våren.

Emils Backe - Ekohus på styltor
Rendering: Widjedal Racki

Erik beskriver det som ett drömprojekt att skapa ett modernt boende för både gamla och unga med ekologi som huvudpunkt. Den vackra platsen Emils Backe i Trosa är ett litet berg täckt av ekar, björkar och tallskog. Här kommer 26 stycken hus på styltor, utvecklade för framtiden att byggas.

Ekohus på styltor i Emils Backe, Trosa
Rendering: Widjedal Racki

Varför just på styltor? Det är för att försöka behålla naturen så orörd som möjligt. Man vill undvika att spränga eller gjuta, och detta görs genom att låta husen ligga ovanför blåbärsris, ljung och mossbevuxna stenhällar.

emilsbackeeko3
Rendering: Widjedal Racki

För att ta fram dessa välisolerade, energisnåla hus använder man sig av beprövade naturmaterial som är historiskt förankrade i svensk byggnadstradition. Projektet är genomförts tillsammans med arkitektfirman Widjedal Racki, vilka tidigare är kända för sina unika privatvillor.

emilsbackeeko4
Rendering: Widjedal Racki

Samtliga ekohus på Emils Backe har takterrasser med utsikt över Trosas havsinlopp, skogar och ängar. Vissa tak kommer ha så kallade sommarrum med utomhusbadkar som värmts upp av solfångare.

emilsbackeeko5
Rendering: Widjedal Racki

Idén är hämtad ifrån Kaliforniska ”stilthouses”, men innehåller även Japanska influenser i arkitekturen. På de brantaste platserna kommer vissa att stå på 10 meter höga styltor, som endast kan nås via landgångar. Landgångarna är självklart handikappanpassade, så att de även fungerar för äldre människor.

emilsbackeeko6
Fotograf: Anna Lefvert

I slutet av Mars visas det första färdiga huset vilket snabbt bokades vid försäljningsstarten förra våren. I samband med kommande visning finns chansen att boka ett av de tre hus som kommer att byggas under kommande år. Mer information om projektet på företagets hemsida.

emilsbackeeko7
Rendering: Widjedal Racki
emilsbackeeko9
Rendering: Widjedal Racki
emilsbackeeko8
Rendering: Widjedal Racki
Fler berättelser
Bärbara vindturbiner från Janulus – strömkälla för alla behov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.