Explore kabelmaskin av Emma Elofsson & Ida Nilsson

Explore är en innovativ kabelmaskin framtagen under ett kandidatarbete på KTH av Emma Elofsson och Ida Nilsson. Konceptet tänjer gränserna för vad funktionell träning är och erbjuder användaren en ultimat träningsupplevelse med stor frihet.

Explore kabelmaskin

Kraftenheten förser kabelmaskinen med ett konstant motstånd så att explosiva rörelser kan utövas utan risk för överansträngning eller skada. Kraftenheten alstrar motståndet med hjälp av fjädrar istället för att använda sig av viktskivor och just därför kan explosiva rörelser utföras med hög hastighet utan någon skaderisk. Användaren får även möjligheten att skapa en personlig profil för att underlätta vid planeringen av träningsprogram och övervaka sin utveckling.

Explore av Emma Elofsson & Ida Nilsson och handledning av Stefan Ståhlgren

Träningsmaskinen Explore har heller inga fasta banor och det är en stor fördel då man kan träna på det sätt man själv vill. Kabeln används för att förbättra styrkan i såväl överkroppen som benen. Den kan också utnyttjas vid hoppövningar om man använder sig av den fasta golvskenan. Resultaten från ett träningspass kan analyseras utifrån resistens, energi, hastighet, tid och uthållighet. Allt detta visualiseras i grafer och tabeller på maskinens skärm.

explore3

Projekthandledare: Stefan Ståhlgren
Resistansområde: 1-50 kg
Dimensioner: 40 x 255 x 70 cm
Total vikt: 88 kg

explore4

Höjdintervall för display: 100-140 cm
Slaglängd för kabeln: 180 cm
Trissans vinkelintervall: 180°
Höjdförskjutning för trissan: 192,5 cm
Material: Rostfritt stål och polykarbonat

explore6

Gränssnittet är byggt för att underlätta vid träningen. En rullande rörelse på skärmen justerar motståndet, vikt, längd och antalet upprepningar. Under tiden som träningen pågår, visar displayen framstegen.

explore5

Fler berättelser
Ege & David Andersen skapar couture från mattor

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.