Arkitektfirman Claesson Koivisto Rune blev anlitade att rita Fagerström-huset för en växande familj i Sollentuna som behövde mer boyta. Man hade en befintlig tomt som delades i två och sedan flyttades det gamla huset till den ena. Den andra tomten låg mer inbäddat, med en stor gammal ek i mitten som man önskade bevara.

Fagerström-huset av Claesson Koivisto Rune

Foto © Åke E:son Lindman

För att lösa detta problem böjdes huset som ett L med rundade hörn för att få ett rumsligt flöde. Om man instället valt att göra skarpa hörn, så hade aldrig ett sådant flöde kunnat uppstå. Den L-liknande formen ger också Fagerström huset en unik form exteriört sett, något som klienten uttryckligen begärt. En annan utmärkande del är den yttre fasaden, vilken målats i olika nyanser av Falu rödfärg. De smala brädorna är mörkröda medan de breda är målade i ockra. Färgvalen har inspirerats av barnboken ”Var är Långa Farbrorns hatt?”.

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Plats: Edsviken, Sollentuna
Arkitekt: Claesson Koivisto Rune Arkitekter
Projektgrupp: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Lotti Engstrand
Area: 270 kvm
Built: 2012
Klient: Familjen Fagerström
Byggare: Komponent Byggen AB

Fagerström husets ena sida.

Foto © Åke E:son Lindman

Totalt sett finns det två våningar där huset är som högst och det är på övervåningen sovrummen ligger. I den andra nedre änden avslutas den övre våningen med en balkong som vetter in mot vardagsrummet.  Där har taket en diagonal utformning från ena änden till den andra och även bakåt. Detta snedvrider husets gavlar men gör också att rummets geometri konstant förändras när man rör sig genom huset. Köket ligger i mitten av byggnaden och där har man även placerat trappan till övervåningen bakom en bokhylla.

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Alla öppningar / glasrutor är noggrant placerade så att sikten från grannar undviks. Detta skapar också en känsla av att huset ligger på en plats betydligt mer glest befolkad än den egentligen är. Det är precis som om det bara var huset och naturen. Entréplanet är gjort i carraramarmor, där plattorna lagts vinkelrätt mot huvudväggen (även där den böjs). Den integrerade röda bokhyllan och trappan går in i ett lika rött trägolv på övervåningen. Badrummen har kaklats i golv, väggar och tak med mönstrade kakel från Marrakech Design Collection av Claesson Koivisto Rune.

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

De såg på Fagerström huset som om det hade designat sig självt. Det kändes varken särskilt extremt eller udda. Men alla var tydligen inte överens. När huset i princip stod färdigt, körde tre bilar in i ett betongblock som placerat på gatan bredvid för att förhindra höga hastigheter i området. Det var tre förare vid tre stycken olika tillfällen som tydligen inte kunde hålla ögonen på vägen.

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

Fagerström House, CKR2012-10

Foto © Åke E:son Lindman

ckrfagerrit

Fler och större bilder i galleriet:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.