Färg & Blanche möbelkollektion Julius
Bild: Stellan Herner

Färg & Blanche tar fram nya möbler – syr fast klädseln i trästommen

Stockholms-baserade designstudion Färg & Blanche har tagit fram en ny möbelkollektion som inkluderar både soffor och fåtöljer. Kollektionen går under namnet ”Julius” och utforskar möjligheterna att sy fast klädseln direkt i trästommen med hjälp av symaskin.

I flera års tid har Färg & Blanche arbetat med att utveckla och förfina tekniken som kallas för ”Wood Tailoring”. Metoden används bland annat för att kombinera olika material och delar, genom att sy fast dem i trä med symaskin. För att åstadkomma detta krävs en oerhört skicklig hantverkare.

Julius möbelkollektion av Färg & Blanche
Bild: Stellan Herner

– Wood tailoring är en generell term för en teknik vi utvecklat som innebär att man syr i träet. Tidigare har vi sytt trä på trä, men med Julius, för både soffan och fåtöljen, har vi sytt ihop textil och stoppning i träet, säger Färg & Blanche i ett pressmeddelande.

Fördelarna med ”Wood Tailoring” är att de framträdande sömmarna ger en praktisk och taktil känsla till möblerna. En annan fördel är att metoden lämpar sig för massproduktion. För beställare finns det otaliga möjligheter att förändra möblernas formspråk, genom valet av klädsel, ytbehandling och träslag på de hårda stolsryggarna. Den som vill kan också variera färgen på sömmarna.

JULIUSGärsnäs_0076
Bild: Stellan Herner

De nya möblerna som presenterades under Stockholm Furniture Fair har genomgående sömmar i ryggen och sitsen, med en valbar fanér för ryggplattan. Kollektionen finns tillgänglig i olika färger, med ben tillverkade i solid ask.

Julius är en kombination av både material och teknik, med mjuka, organiska former som kommer av möblernas böjda träryggar. Detta är resultatet av en intensiv forskning som syftar till att utveckla en modul för både soffor och fåtöljer.

FAIR16a0258
Bild: Lennart Durehed
Fler berättelser
Världens högsta och längsta tunnelrutschkana i London
Världens högsta & längsta tunnelrutschkana öppnar i sommar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.