Fem finalistförslag på nordens högsta byggnad i Göteborg

En internationell tävling angående utformningen av Karlavagnsplatsen och nordens högsta byggnad på Lindholmen i Göteborg har gått av stapeln, fem finalistförslag har valts ut.

Kyssen - Nordens högsta byggnad i Göteborg
Kyssen – 215 meter högt

De fem finalisterna är Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects från Equator, SOM – Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects. Alla finalister har mottagit en summa på 500 000 kr för sitt arbete med förlagen. Mer information om tävlingen finns att hämta hos Sveriges Arkitekter

polstierna
Polstjärnan – 230 meter högt

Tävlingen arrangeras av företaget Serneke, tillsammans med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och det kommunala företaget Älvstrands Utvecklings AB. År 2012 fattade kommunen ett beslut om visionen för projektet Älvstaden, med målet är att omvandla centrala Göteborg, på båda sidor av älven till en attraktiv innerstad full av liv. Visionen för Älvstaden är att den ska vara ”öppet för världen”, samt följa ledorden ”grön dynamisk och inkluderande”.

Svall
Svall – 231 meter högt

Det vinnande tävlingsbidraget presenteras av juryn den 17 juni 2014.

– Oavsett vilket av förslagen som juryn slutligen väljer får Sverige en ny byggnad av hög arkitektonisk klass, som kommer att skapa intresse över hela världen, säger stadsarkitekt Björn Siesjö i ett pressmeddelande.

Ursa
Ursa – 214 meter högt
Glasklart
Glasklart – 202,1 meter högt
Fler berättelser
Nytt akustiskt instrument kan låta som en Synthesizer

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.