Foto taget av Christian Bøcker Sørensen

Fire Shelter 01 är inspirerad från enkel nomadhydda

Det här är ett personligt projekt skapat av Simon Hjermind Jensen och producerat av firman SHJWORKS. Fire Shelter 01 som det heter ligger på en allmän plats vid namn Sydhavnstippen, 20 minuter från Köpenhamn. Mellan 1945 och 1973 så uppkom den här platsen, då man fyllde igen en sjöbotten med byggmaterial som gjorde om den till land. Idag så bor det ett antal olika djurarter här och hela platsen är nu igenväxt av buskar och träd.

FIRE SHELTER 01 är inspirerad från nomadhydda

Det arkitekturella utseendet på Fire Shelter 01 är inspirerat från en enkel nomadhydda och omfattar en hel konstruktion med hål i taket samt 2 st hål på sidan. Man har använt material som plywood, polykarbonat för att få fram denna 4,7 m höga byggnaden, med en diameter på 3,8 m. Väggarna är endast mellan 2-9 mm tjocka och har böjts för att skapa den eftersträvade runda formen, som förankrats i marken utan grund. Den genomskinliga polykarbonat plasten ger ovansidan av byggnaden ljus på dagen och på natten så skiner den upp om man tänder en eld inuti.

Foto taget av Christian Bøcker Sørensen
Foto taget av Christian Bøcker Sørensen

Förutom att vara ett arkitektoniskt test så är hyddan skapad som en gåva till området, samt till de som önskar använda den. Firman SHJWORKS har finansierat hela projektet och tagit fram designen utan att använda sig av rep. Man har som mål att den ska att få stå på platsen minst ett år framåt, men det är bara något som man hoppas på. I projektet så har den talangfulla fotografen Christian Bøcker Sørensen hjälpt till med vissa bilder.

FIRE SHELTER 11

FIRE SHELTER 04

FIRE SHELTER 05

FIRE SHELTER 09

Fler berättelser
Läppstift bildar enorm skulptur av Agne Kisonaite

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.