Under Stockholm Furniture & Light Fair 2016 lanserade Italienska lamptillverkaren Flos den kollektion som man förhandsvisade förra året vid Euroluce i Milano. DesignWorld har valt ut fyra favoriter från kollektionen.

Den hängande taklampan på översta bilden är designad av Michael Anastassiades i borstat mässing. Han menar att det finns en parallel mellan belysning och smycken. Inspirationen till lampan ”Notch” kommer från ett smycke som hänger runt halsen i en kedja.

CLARA_Piero Lissoni_ ©Frank Huelsboemer för Flos

Lampan Clara av Pierro Lissoni

Lampan Clara av Piero Lissoni för Flos är tänkt som en bekväm och diffus belysning för väggen och taket. Formen är rund och ren med 5 cm tjockt bländskydd i vit polykarbonat. Clara har också ett specialbyggt microchip som kan förse 1000 LED-lampor med ström samt reglera dess ljusstyrka.

Ännu en gång har Jasper Morrison hämtat inspiration från månen för att skapa en ny golvlampa. Superloon är en diskformad LED-lampa som kan roteras 360-grader och utstrålar både ljus och värme där den står i rummet.

– För ett par år sedan visade Piero Gandini mig en ny LED-teknik bestående av en ring med lysdioder som skickar ljus sidledes in i kanten på en platt skiva i ett genomskinligt vitt material som, när den är tänd, ser ut att vara en platt vit skiva, säger Jasper Morrison.

SUPERLOON_Jasper Morrison_©Frank Huelsboemer

Superloon av Jasper Morrison

Copycat är en lampa av Michael Anastassiades för Flos, bestående av två stycken sfäriska klot. Dessa rör vid och håller upp varandra i en poetisk balans. Det lilla klotet finns tillgängligt i flera olika utförande och innefattar en ljuskälla som strålar den större sfären. Resultatet är en mjuk och jämn belysning som tillför någonting extra till rummet.

– Två klot rör lätt vid varandra. Ett litet i ett dyrbart material, placeras under ”skuggan” av det stora, i ett upplyst glas, säger Michael Anastassiades.

Copycat_Michael Anastassiades_ph. Germano Borrelli (2)

Copycat av Michael Anastassiades

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.