Förskolan Råå av Dorte Mandrup Arkitekter prisas

I samarbete med Sveriges Arkitekter har Skånes arkitekturpris sedan 2001 tilldelats årets bästa projekt i Skåne. Det här året har priset gått till förskolan Råå i Helsingborg som är ritat av Dorte Mandrup Arkitekter.

DMA_Raa 08 - förskolan Råå

Juryns motivering: ”Skånes arkitekturpris 2014 går till förskolan Råå för dess särskiljande arkitektur, som samverkar med det befintliga kustlandskapet, framhäver byggnadens unika karaktär och platsen den är byggd på. Förskolan Råå bebor platsen och arkitekturen upplevs som signifikant och lekfull. Samtidigt är byggnaden underordnad landskapet och storleken på de befintliga byggnaderna.

DMA_Raa 02_AM_PresseMail

Förskolan är situerad på stranden mellan Råå skola och Öresund. Designen hämtar inspiration från omgivningen, med sina sluttande sanddynor och små fiskestugor. Stora fönster släpper in ljus och öppnar upp byggnaden mot havet. Förskolans grupprum är omslutna av väggliknande bokhyllor i plywood. Byggnaden har varierade och spännande utrymmen för lek, lärande och gemenskap, samt reflektion för både barn och vuxna.

DMA_Raa 16_AM_PresseMail

Arkitekt: Dorte Mandrup Arkitekter A/S
Klient: Helsingborgs stad
Plats: Kustgatan 1, 252 70 Råå, Sverige
Area: 525 kvm

DMA_Raaa_078_AM_PresseMail

Fler berättelser
Transformationen från tom jumbojet till lyxigt privatplan

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.