Förslag från Sydväst vinner tävling om Norrtälje hamn

Den 15 oktober utsågs förslaget ”Att angöra en brygga” av arkitektfirman Sydväst, till vinnare i projekttävlingen om Norrtälje hamns offentliga rum. I tävlingen deltog även kvalificerade kontor som COBE, Funkia, SLA och Nivå.

Norrtälje hamn förslag från Sydväst Arkitektur

Juryns motivering lyder: ”Förslagets helhetsgrepp är redigt, konsekvent och tydligt – hamnen anknyter till skärgården genom stiliserad natur. Idén håller samman hela hamnområdet och samspelar väl med stadens kvalitéer. Med sin starka idé och kvaliteter i övrigt är förslaget det sammantaget bästa för det fortsatta arbetet med Norrtälje Hamn.”

sydvastbrygga1

Hamnen har tre övergripande torgytor. Längst i väster ligger Sjötullstorget, en urban plats med en självklar koppling till Norrtäljes äldre delar. Vid kajen ligger Siloplatsen, och det är en vidgning av kajrummet och en plats för större arrangemang i bra väderstreck.

sydvastbrygga3

Hamntorget ligger längst ut och är utformat som ett generöst vardagsrum för vardagliga funktioner som båttrafik och angöring. Det är också en plats för stora arrangemang och tillfälliga händelser.

sydvastbrygga4

Kajstråket har ett generellt golv längs fasaderna som möter Klippan, där det finns plats för angöring, uteserveringar, gång- och cykeltrafik.

sydvastbrygga6

Fler berättelser
Fletcher Hotell i Amsterdam erbjuder panoramautsikt

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.