Framtidens produkter av cellulosa från Tomorrow Machine

Projektet Ekoportal2035 drogs igång av Skogsindustrierna för att hitta användningsområden för cellulosa i framtiden. Designstudion Tomorrow Machine har nu utvecklat tre
produkter baserade på den senaste cellulosaforskningen.

Framtidens produkter i cellulosa

När man först anlitades av Skogsindustrierna ställdes frågorna: Hur kommer framtiden att se ut och till vad kommer skogsmaterial att användas om 20 år? I samarbete med svenska forskningsinstitutet Innventia, har nu tre produkter utvecklats till år 2035. Fotografen för bilderna är David Axelsson

celprod2

Första produkten är en självrengörande tallrik och skål av cellulosa. Ytskiktet är superhydrofobt, vilket betyder att vatten och smuts avisas så man slipper diska. I miljösynpunkt är detta såklart lysande, då varken vatten eller kemikalier behöver användas vid rengöring.

celprod4

Produkt nummer två är tillverkat av biologiskt nedbrytbar cellulosa-baserad plast. Det här materialet går att skriva ut med en 3D-skrivare, vilket betyder att man kan skriva ut självmonterande produkter som bryts ner efter att livscykeln tagit slut. Det går till och med att skriva ut byggnader med den här cellulosakompositen.

celprod5

Den tredje produkten är en digital pekskärm tillverkad i nano-cellulosa. Materialet fungerar väl tillsammans med elektronik, tack vare dess ledande egenskaper. Den transparenta skärmen kan placeras framför objekt för att utforska eller fotografera dem.

celprod1

Fler berättelser
Game of Thrones sigill från Darrin Crescenzi

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.