Gamsei cocktailbar av Buero Wagner tar tillvara på kulturen

Interiören till Gamsei är designad av Fabian A. Wagner från Buero Wagner tillsammans med Andreas Kreft. Cocktailbaren går med filosofin att testa nya konfigurationer, samtidigt som den tar till vara på den lokala bayerska kulturen och hantverket.

Gamsei C. Jann Averwerser 1

När ägaren och bartendern Matthew Bax öppnade Gamsei år 2013 i Münchens trendiga stadsdel Glockenbach, så introducerade han hyper-lokalism till ett område som tidigare endast funnits inom matvärlden.

Gamsei C. Jann Averwerser 2

På Gamsei är ingredienserna för drinkarna: ”Lavender Drunk Bee” och ”Frühlingserwachen”, antingen hopsamlat av Bax och hans team eller producerat av lokala jordbrukare. Därmed ansluts baren till lokala produkter, region och kultur samt erbjuder något som är unikt i sitt slag.

Gamsei C. Jann Averwerser 3

Matthew Bax som är australiensisk konstnär och grundare av tre stycken barer, föreställde den fjärde som ett motgift mot globaliseringen av cocktailbarer. Varför ska man dricka samma drink i varje bar man kommer till i världen? Varför inte uppleva spänningen av att testa något nytt?

Gamsei C. Jann Averwerser 4

Atmosfären påminner om en bayersk ölhall och har tillämpats på 40 kvm i amfiteater-stil med bänkar mot den motstående väggen, vilket gör att baren inte separerar bartendern från gästen. Det viktigaste här är interaktionen, därför sitter samtliga gäster på första parkett.

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 2

Som gäst har man utsikt över två centralt placerade barer och kan då följa hur Bax och hans team mixar, skakar och blandar till cocktails. Barerna har också berövats sina avgränsningar, vilket betyder att arbetsytan har slagits samman med själva baren.

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 4

Torkade blommor, örter och blad lagras och visas i inbyggda träskåp som sträcker sig längst med hela bakre väggen. Förutom ingredienser har även kaffemaskinen samt dörrarna till badrum och laboratorium integrerats i väggen och kan flexibelt gömmas vid behov.

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 6

Bänkar, barer och skåp tillverkas i massiv ek med en naturlig oljefinish. Vita keramiska flaskor, innehållande egentillverkade likörer, sirap och essenser, hänger från en svart armerad ställning som fästs i taket.

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 7

Precis som drinkarna Bax blandar i baren, så har arkitekten hämtat materialen trä, stål och keramik lokalt och sedan arbetat tillsammans med lokala hantverkare. Gamsei är ett helt integrerat koncept som förvandlar drickandet av en cocktail till en helt ny upplevelse.

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 8

Fotografi: Simon & Sebastian Schels,  Jann Averwerser
Keramik: Gefäß und Objekt – Franziska Schmid-Burgk
Klient: M. Bax
Ingenjör: Maxi Wagner

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 9

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 12-3

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 13

Gamsei C. Simon u. Sebastian Schels 16

Fler berättelser
Våning i Kiev för nygift par av Igor Sirotov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.