Bild: Tiago Martins

Gångväg vid Paiva-floden framhäver områdets natur & ekosystem

Intill den 110 km långa Paiva-floden i Portugal, har kommunen i Arouca låtit bygga en 8,7 km lång gångväg genom områdets fantastiska natur och ekosystem. Projektet Paiva Walkways påbörjades av ingenjörsfirman Trimetrica år 2010 och sträcker sig längst med flodens vänstra strandkant.

TiagoMartins_1
Bild: Tiago Martins

Floden börjar på 1000 meters höjd och passerar 10 kommuner innan den slutligen når Castelo de Paiva, där gångvägen finns. Den som vandrar får chansen att njuta den vackra naturen från strategiskt utplacerade balkonger och uppleva eleganta träbanor i kombination med hängbroar och branta trappor. Vandringsleden erbjuder också unika vyer över klippor, skog, kvartskristaller, vattenfall och utrotningshotade arter.

TiagoMartins_3
Bild: Tiago Martins

Tanken är att Paivas gångväg ska erbjuda besökare fantastiska vyer och göra det lätt för dem att besöka platser till fots som tidigare varit omöjliga att nå. Promenaden måste också ske under en känsla av trygghet och balans med naturen. Hänsyn har därför tagits för att säkerställa bästa möjliga utsikt med minsta möjliga påverkan på landskapet.

TiagoMartins_4
Bild: Tiago Martins

Gångbanor och trappor är baserade på en träkonstruktion som stöds på de branta sluttningarna vid Paiva-floden. Hela konstruktionen är projicerad och strukturerad till att bli en sammanhängande arkitektonisk kropp, där samtliga delar är kopplade till varandra. Trämaterialet har valts för att gångvägen ska bli integrerad del av landskapet och underlätta vid användning och underhåll.

TiagoMartins_13
Bild: Tiago Martins

Byggherre: Municipality of Arouca, Portugal.
Design: Trimétrica Engenharia, Lda.
Konstruktion: DST, S.A.

jaomartins_2
Bild: João Martins
Fler berättelser
ALA designar centralbiblioteket i Helsingfors med Arup

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.