Glaset Stælla kan stå på mjuka ytor

Glaset Stælla började som ett studentprojekt vid Luleå Tekniska Universitet av Martin Ferm, Johan Larsson, Johan Olsson och Simon Katzman. De tyckte om idén så pass mycket så att de bestämde sig för att vidareutveckla projektet och nu finns glaset ute på marknaden via Heta Hyttan i Piteå.

Glaset Stælla

Målet var att skapa ett glas som inte behöver ett bord att stå på, ett glas som tryggt vilar bredvid dig i soffan eller favoritfåtöljen. Efter en rad olika konceptidéer där de flesta var alltför komplicerade kom de på den enkla och geniala idén att glaset kunde vila på en mjuk kudde. Man byggde lermodeller och olika kuddar för att se vilka storleksförhållanden och material som fungerade bäst. De insåg snabbt att lera inte var det bästa materialet för att testa designen och kontaktade en lokal glasblåsare för att göra prototyper i glas. Resultatet blev ett samarbete och nu produceras glasen på Heta Hyttan i Piteå.

bed

Glaset vilar tryggt och stabilt på sin coaster som består av en linnepåse fyllt med matvete. Matvete har väldigt bra värmegenskaper och Coastern går att värma i mikrovågsugnen eller kyla i frysen. På så sätt hjälper coastern till att hålla din dryck i önskat temperatur längre om det så är att hålla cognacen ljummen eller whiskeyn sval.

stud1

Stællas design bygger på kontrast och enkelhet både vad gäller form och materialval. Glasets runda form kontrasterar coasterns kantiga form. Glaset är blankt, hårt och transparant medan coastern är matt, mjuk och opak. Glaset är handblåst i Norrbotten och tillverkade av miljökristall vilket inte innehåller något miljöfarligt bly som vanliga kristallglas gör.

stud3

tillverkning2

Fler berättelser
Spelbolaget Paf huvudkontor på Åland
Spelbolaget Paf bygger nytt huvudkontor på Åland med 742 solpaneler

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.