Google självkörande bil i olycka

Självkörande bil från Google i olycka – kör in i sidan på buss

En av Google självkörande bilar var under alla hjärtans dag med om en olycka, visar en olycksrapport. Olyckan inträffade nära Google’s huvudkontor i Mountain View, Kalifornien, där en av företagets autonoma Lexus-bilar kört in i sidan på en buss.

Detta är första incidenten där ett självkörande fordon tros ha varit delvis orsaken till en olycka. Det har bara gått några veckor sedan Google’s självkörande system blev den första omänskliga föraren någonsin att erkännas som förare i USA.

I olycksrapporten står det: ”En lokalbuss närmade sig bakifrån och att Google’s testförare såg bussen i backspegeln, men trodde att den skulle stanna eller sakta ner för att låta Google-bilen fortsätta köra. Ungefär tre sekunder senare, då Google’s autonoma bil körde tillbaka in i mittfilen, fick den kontakt med sidan av bussen.”

Just då befann sig Google-bilen i autonomt läge och låg i en hastig på 3,2 km/h. Bussen däremot låg i 25 km/h. Resultatet av krocken är en skada på chassit’s vänstra framskärm, vänster framhjul och en sensor på förarsidan. Ingen människa kom till skada under olyckstillfället.

Google har erkänt att deras bil delvis varit skyldig till att olyckan inträffat, men påpekar även bussföraren delaktighet i incidenten. Man har redan granskat scenariot i en av sina simulatorer och gjort uppdateringar till programvaran i bilen för att minimera olycksrisken i framtiden.

Fler berättelser
Interaktivt dansande trafikljus underhåller fotgängare

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.