Google Pixel telefoner

Google introducerar telefonen Pixel och utmanar iPhone

Google har gjort en stor satsning och introducerar två stycken vassa utmanare på smartphone-marknaden. De nya egentillverkade telefonerna Google Pixel och Pixel XL är tänkta som utmanare till Apple’s iPhone 7 och 7 plus.

Den som följt företaget på nära håll, känner säkert igen namnet Pixel. Google har nämligen använt namnet på tidigare produkter som ansågs representera en premium-upplevelse. Nu har man tagit ytterligare ett steg i utvecklingen från föregångaren Nexus. Tidigare samarbetade Google med olika underleverantörer för att skapa telefoner. Istället har man nu flyttat ihop utvecklingen för mjukvara och hårdvara under ett och samma tak.

Google Pixel telefon ska utmana iPhone

Resultatet är Google Pixel – en vass efterträdare till Nexus, med Android som mjukvara. Telefonen tar upp impopulära aspekter hos iPhone, men erbjuder också en rad nya funktioner. Pixel kommer bland annat med obegränsat lagerutrymme och en röststyrd assistent, som lär in och förstår användarens beteende på en helt ny nivå.

– Med Pixel har vi varit besatta över varenda detalj, från den industriella designen till användarupplevelsen. Vi har noggrant skulpterat ytorna på telefonen och rundat kanterna för att göra den lätt att greppa, säger Brian Rakowski, Google’s vice produktchef.

pixel-fram-baksida

Likt iPhone 7, är framsidan på Google Pixel gjord av ”Gorilla Glass” medan baksidan utgörs av en aluminum-kropp. Vissa element skiljer sig dock helt och hållet från Apple’s iPhone. Sensorn för fingeravtryck sitter istället på övre delen av baksidan, där man har fingrarna. Man har även integrerat ett batteri med 7 timmars batteritid, som går att ladda på blixtsnabba 15 minuter.

En annan viktig funktion är kameran. Google Pixel har den högst rankade kameran som någonsin tillverkats. Den har en DxOMark Mobile rankning på 89 poäng, vilket är det högsta som en mobiltelefon någonsin fått. Kameran är på 12,3 megapixlar, med en f/2.0 bländare och stora 1,55 mikrometers pixlar för att fånga mycket ljus.

Pixel levereras med det senate operativsystemet från Android, 7.1 Nougat. Uppdaterings-processen för operativsystemet har också förbättrats från föregående modeller. När en ny uppdatering finns tillgänglig, laddas den ner automatiskt och installeras i bakgrunden. På så sätt slipper man vänta när telefonen uppdateras.

Överföring av data från iPhone till Pixel

Telefonen kommer i två stycken storlekar. Google Pixel är på 5 tum, medan modellen Pixel XL är 5,5 tum stor. Samtliga kommer finnas tillgängliga i färgerna ”Very Silver”, ”Quite Black” och limited edition-färgen ”Really Blue”.

Google har också förenklat övergången från iPhone till Android, genom att skicka med en adapter. Det är bara att koppla ihop Apple’s iPhone och Google Pixel via adaptern, för att skicka över all data.

Fler berättelser
Sveriges nya centrum för digital innovation i Kista

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.