Google vidareutvecklar modulär mobiltelefon – Project Ara

Sökmotorjätten Google har avslöjat konkreta planer på att vidareutveckla sin modulära smartphone platform ”Project Ara”, till att bli en kommersiell produkt. Företaget har meddelat att man kommer börja leverera utvecklar-utgåvor av mobiltelefonen, redan i slutet av året.

project-ara-2

Under utvecklingskonferensen Google I/O 2016 tillkännagavs att man planerar ha en konsumentfärdig produkt till försäljning under 2017. Utomstående utvecklare bjuds därför in för att bidra till utvecklandet av utbytbara hårdvarumoduler som används i Project Ara.

project-ara-3

Idéen med en modulär mobiltelefon är att den hela tiden ska gå att anpassa efter användarens behov. De utbytbara modulerna gör att Project ARA får en betydligt längre livstid än de nuvarande produkterna på marknaden. En annan stor fördel är att hårdvaran enkelt går att byta ut och uppdatera.

project-ara-4

I samband med avslöjandet har Google lanserat en ny hemsida med bilder och ett videoklipp som beskriver hur den färdiga produkten kan användas för att spela in musik, löpning, fotografering.

Det finns plats för sex stycken utbytbara moduler. Dessa drivs med en ny slags mjukvara som heter Greybus, med en utlovad dataöverföringshastighet på upp mot 11.9 Gbps. I ramen sitter också mobiltelefonens samtliga kärnfunktioner: Antenner, CPU, GPU, sensorer, batteri och själva displayen.

Project Ara utvecklad av Google

Fler berättelser
Google öppnar kontor i kuststaden Tel Aviv i Israel

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.