Hanna Bramford formger pall med ull från svarta får

Svenska designern Hanna Bramford har formgivit en pall med namnet ”Black Sheep Stool”, som har en sits gjord av ull från svarta får. Hanna är uppväxt på Gotland, men studerar idag sitt andra år på arkitektprogrammet i Lund.

Hanna Bramford pall

”Jag tillverkade pallen Black Sheep Stool under ett skolprojekt i kursen Designprocess & Prototyp. Min inspirationskälla inför projektet var uttrycket ”Det Svarta Fåret” – en metafor för någon som skiljer sig från normen. Grundidén blev att helt enkelt undersöka vad jag kunde få ut av ett svart får,” berättar Hanna för DesignWorld.

bramfordpall1

Projektet initierades av att Hanna började karda ull från ett Gotlandsfår, för att kunna utforska dess egenskaper och möjligheter. Av samma mängd ull tovades sedan 100 ullbollar, som kom att utgöra sitsen på pallen.

Process linsåpa pilar

Ullbollarna som tillverkades med en uråldrig hantverksteknik, får ett modernt utryck i pallen. Det är en möbel, som likt det svarta fåret, sticker ut från mängden. Benen är gjorda av svarvat björkplywood.

bramfordpall3

Den insamlade ullen kardades först, för att det skulle vara möjligt att forma jämna bollar. Fördelen med kardnings-processen är att den tar bort knutar, trassel och eventuellt skräp.

bramfordpall8

Från 1,5 kg ull kunde Hanna göra totalt 100 stycken tovade bollar, vilka tillsammans utgör sitsen för pallen.

bramfordpall7

Fler berättelser
haymarket by scandic
Nu öppnar Haymarket by Scandic – Lyxigt storhotell vid Hötorget

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.