HB6B: Rustik lägenhet på Södermalm av Karin Matz

HB6B av Karin Matz arkitekt ligger på Heleneborgsgatan, Södermalm i Stockholm. Lägenheten hade stått orörd i över 30 år när den gick ut till försäljning 2012.

HB6B_KARIN MATZ_23

Den tidigare innehavaren hade påbörjat en renovering av den 36 kvm stora lägenheten under 80-talet, men insjuknat och lämnat den orörd fram till sin död. När renoveringen påbörjades hade tiden varit fryst i 30 år. Det fanns ingen elektricitet, tapeten hade börjat flaga, endast ett fåtal kakelplattor satt kvar i köket och badrummet visade tecken på råttor.

HB6B_KARIN MATZ_56

För Karin Matz var denna historia svår att förstå och motstå. Stockholm har ju trots allt grav bostadsbrist och ett konstant ökande kvadratmeterpris.

HB6B_KARIN MATZ_54

Det färdiga resultatet är en hyllning till lägenhetens historia. Ett försök till att låta den tidigare interiören och berättelserna leva kvar som en grund för de nya behoven och en ny historia.

HB6B_KARIN MATZ_37

Några önskemål för renoveringen var: Generösa utrymmen, ljusa rum, luftig miljö, förflyttningsmöjligheter, walk-in-closet, lyxigt badrum, uppdelbara utrymmen och diverse nödvändiga apparater för vardagen. Renoveringen fick inte heller kosta en förmögenhet.

HB6B_KARIN MATZ_39

Det slutgiltiga resultatet blev en uppdelning i två delar. Första delen består av en struktur, som baserats på köksenheter från IKEA. I denna del har allting gjorts om, elen har integrerats i väggarna, som sedan målats vita för att reflektera ljus. Samtliga funktioner har pressats in på en och samma plats: Kök, sovrum, badrum, garderob och förvaringsutrymmen.

HB6B_KARIN MATZ_38

I den andra delen av lägenheten ser det mer eller mindre ut som det gjort de senaste 20 åren. El har dragits på utsidan av väggen, den lösa tapeten har tagits bort och hålen har fyllts igen. Badrummet blir den sammankopplade länken mellan delarna.

HB6B_KARIN MATZ_44

Arkitekt: Karin Matz
År: 2013
Klient: Privat
Plats: Södermalm, Stockholm

HB6B_KARIN MATZ_20

Entreprenör: NCE Bygg
Snickerier: Retsloff Snickeri
Area: 36 kvm
Status: färdigställt
Fotografi: Karin Matz

HB6B_KARIN MATZ_34

HB6B_KARIN MATZ_9

HB6B_KARIN MATZ_40

HB6B_KARIN MATZ_50

HB6B_KARIN MATZ_57

Fler berättelser
Game of Thrones sigill från Darrin Crescenzi

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.