Heltäckande takterrass på Park 1 av White

White Arkitekter ligger bakom utseendet på den här nya byggnaden man kallar för Park 1, som planeras att byggas på Kungsholmen. Den kommer att rymma en ny brandstation, samverkningscentral och 1200 arbetsplatser.

Park 1 av White med en grön takterrass

Den kommer att vara 50 meter hög och täcka en yta på 45000 kvadratmeter, där 13000 av dessa är avsatta till kontor. Längst upp i Park 1 planerar man att bygga en stor heltäckande takterrass, vilken erbjuder en grönyta skyddad från Essingeledens avgaser och buller. Insekter och fåglar kommer därmed att ha möjligheten att mellanlanda och vila sig i en skyddad miljö utan att bli störda från det bullrande stadslivet.

park12

Linda Thiel är ansvarig arkitekt för projektet och hon menar på att takterrassen kommer att vara höjdpunkten i Park 1. Under terrassen planeras kontoren att ligga och på bottenvåningen ett kafé, restaurang och konferensrum samt brandstationen i källarplanet.

park13

Formen är exklusiv med en lutande fasad som viker sig över Essingeleden och drar sig tillbaka på Lindhagensgatan, där entrén förväntas vara. Park 1 kommer att se ut som en dynamisk volym, snarare än en traditionell byggnad.

park14

Byggnaden kommer också att miljöcertifieras enligt BREEAM och Miljöbyggnad, där man har som mål att försöka nå klassificeringen BREEAM Outstanding och Miljöbyggnad Guld.

park15

Kund: Stockholms stad
År: 2012 – 2016
Storlek: 45 000 m²
Beräknad kostnad: 1750 milj SEK
Renderingar: MIR
Samarbetspartners: AG Arkitekter och AKT (London)

park16

Fler berättelser
Sinking World skildrar barocken under vattenytan

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.