Ett nytt bibliotek, ritad av danska arkitektbyrån Adept, har nu öppnat i Falun. Högskolan Dalarnas bibliotek är utformat som en spiral av kunskap, centrerat kring ett stort atrium i mitten av byggnaden.

Det vinnande förslaget från Adept har tagits fram tillsammans med japanska arkitektbyrån Sou Fujimoto, danska ingenjörsfirman Rambøll Engineers, tyska landskapsarkitekten Topotek1 Landscape och danska konstnären Jeppe Hein.

Högskolan Dalarnas bibliotek av Adept

Bild: Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

Modern informationskälla & studiemiljö

All information är samlad i bokhyllor och på datorer runtomkring bibliotekets öppna atrium. Rummet är inte bara praktiskt för informationssökning, utan även en utmärkt studiemiljö för studenterna vid Högskolan Dalarna. Man kan välja mellan att sitta kring atriumet eller längst med fasaden, där ljudnivån är lägre.

Adept har ritat Högskolan Dalarnas bibliotek för att kombinera moderna multimedia-funktioner med ett traditionellt bibliotek. Det är också designat för att kunna samverka med resten av universitet.

dalarnamedia-k-re_viemose-6

Bild: Kaare Viemose

– Biblioteket har verkligen blivit studiemiljön och mötesplatsen som vi hoppades att den skulle bli. Studenterna har tagit den till sina hjärtan omedelbart och använder grupputrymmen och resten av biblioteket intensivt, säger Margareta Malmgren, bibliotekschef på Högskolan Dalarna.

– Grupprummen är ofta fullbokade. Biblioteket har också blivit en mycket populär plats att möta varandra – och vi har redan planerat in mängder med aktiviteter som skall äga rum i atriumet.

dalarnamedia-wilhelm_rejnus___linus_flodin-1

Bild: Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

Högskolan Dalarnas bibliotek nu i centrum

Högskolan Dalarnas bibliotek är den nya entrén och det första man stöter på när man anländer till universitet. För att förtydliga detta, har man tagit bort intilliggande parkeringsplatser och skapat ett urbant torg. På så vis kan man optimera de offentliga utrymmena intill byggnaden och hantera flödet av besökare på ett effektivare sätt.

Man har också flyttat ut bibliotekets funktioner till det urbana torget, för att aktivera och ge liv till entrén. Förutom är också tanken att Högskolan Dalarnas bibliotek ska attrahera och motivera lokala invånare och företag i Falun.

dalarnamedia-k-re_viemose-8

Bild: Kaare Viemose

Fasaden på utsidan är skapad tillsammans med danska konstnären Jeppe Hein och är uppdelad i två delar. Den har en yttre del bestående av horisontella balkar, som reflekterar omgivningen och fungerar som ett skydd för den inre delen. Balkarna på den yttre delen är gjorda i polerat rostfritt stål, medan träfasaden på den inre delen är byggd i Sibiriskt lärkträ.

dalarnamedia-k-re_viemose-7

Bild: Kaare Viemose

Arkitekt: Adept
Plats: Högskolan Dalarna Akademin Språk & medier, Campus Falun, Högskolegatan 2, 791 31 Falun, Sweden
Area: 3000 kvm
År: 2014
Fotografi: Wilhelm Rejnus, Linus Flodin, Kaare Viemose

dalarnamedia-wilhelm_rejnus___linus_flodin-5

Bild: Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

Ingenjörer: Ramböll Sweden Ab, Sweco Systems Ab, Brandskyddslaget
Entreprenör: Hmb Construction Ab
Konst: Byggnadens fasad togs fram i ett samarbete mellan Adept och konstnären Jeppe Hein från Danmark.

dalarnamedia-k-re_viemose-3

Bild: Kaare Viemose

Ritningar och skisser:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.