Bilder: Max McClure

Installationen ”Hollow” vid Bristol University kombinerar 10,000 träslag

Brittiska konstnären Katie Paterson har i ett exklusivt samarbete med arkitektbyrån Zeller & Moye, skapat en installation för att fira Bristol University’s nya Life Science-byggnad. Installationen ”Hollow” är en hopklumpning av träkäppar med 10,000 unika träslag, insamlade under en treårsperiod.

hollow-1
Bild: Max McClure

– Interiören i Hollow är ett introvert och meditativt utrymme där man, vare sig sittandes eller stående, finner sig omfamnad av historia, säger arkitketerna Christoph Zeller och Ingrid Moye.

Installationen Hollow kommer från och med nu att vara permanent placerad vid Royal Fort Garden, som ligger centralt i Bristol. Den är byggd av träslag från världens alla hörn och innefattar bland annat sällsynta prover från Arboretum, Xylaria och Herbarier. Utöver den fysiska installationen har man skapat en medföljande hemsida och ett projekt tillsammans med Brittiska radiokanalen BBC Four.

hollow-5
Bild: Max McClure

Här finner man prover från några av de äldsta och de yngsta träden i världen, även utrotningshotade arter. Tillsammans utgör proverna en berättelse om vår planets historia och evolution genom tiden. Allt från Banjanträdet – under vilket Buddha fick sin upplysning, till det japanska Ginkoträdet som var med om första atombomben i Hiroshima.

hollow-3
Bild: Max McClure

– En del prover är oerhört sällsynta. Det finns fossiler med en ofattbar ålder och fantastiska träd som ceder från Libanon, Phoenix palm och Methuselah, som sägs vara ett av världens äldsta träd – 4847 år gammalt, säger Katie Paterson.

hollow-4
Bild: Max McClure
Fler berättelser
Topp 10 populäraste teknikprojekten 2014

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.