Bok med hopfällbara geometriska figurer av Tauba Auerbach

Från att ha ställt ut megainstallationer på SFMOMA tillsammans med arkitekten Daniel Libeskind, har konstnären Tauba Auerbach gått vidare med att skapa en storskalig bok med geometriska figurer.

Boken som går under namnet [2,3], har tagits fram tillsammans med ideella organisationen Printed Matter i New York. Den påminner lite om en klassisk barnbok med pop-up-figurer, fast som är mer tänkt att attrahera en vuxen målgrupp.

Geometriska figurer i papper

Boken [2,3] innehåller geometriska figurer och objekt i papper, som vecklas ut och kommer till liv när boken öppnas. Tauba Auerbach har lyckats med att ta fram ett medium som kan växla mellan två och tre dimensioner. Totalt finns det sex separata figurer, samtliga med en egen specialdesignad pärm. Mer information om Auerbach och hennes projekt hittas på Instagram.

Regissören Sam Fleischner har filmat uppacknings-processen av boken i en video för Nowness. Han har lyckats med att fånga det tillfredsställande ljudet som uppkommer när pärmarna öppnas och de geometriska föremålen sakta faller på plats.

Bild från filmen som visar en av figurerna

Auerbach är dock inte den första konstnären att skapa en sån här bok. Redan 1967 genomförde legendaren Andy Warhol ett samarbete med Random House, där man tog fram en pop-up-bok som innehåller pappersrepresentationer av Warhol’s mest kända konstverk. Boken innefattar bland annat en pappersrepresentation av en burk med Hunt’s tomatpuré.

Även designern Marion Bataille och tyska konstnären Johann Volkmer, har tagit fram pop-up-böcker med geometriska figurer. Dock påminner Tauba Auerbach’s [2,3], mer om en nyutkommen bok som översätter Viktor Vasaraly’s häpnadsväckande verk till hopfällbara pappersskulpturer.