VlS7_y0oVd0

Världens första airbag för cyklister heter Hövding och är en Svensk uppfinning. Det är en ersättare till den traditionella cykelhjälmen, baserad på ett forskningsarbete som pågått sedan 2005.

hovding1

Hövding togs fram under våren 2005 av Anna Haupt och Terese Alstin, som ett gemensamt examensarbete i industridesign på Lunds Tekniska Högskola (LTH). Lagen om användandet av cykelhjälm för barn under 15 år hade just införts, och det var även tal om att utvidga den till att omfatta vuxna cyklister.

hovding7

”Vi insåg att ett examensarbete i Industridesign var ett perfekt forum för att ta reda på om det gick att förbättra de traditionella cykelhjälmarna,” berättar Anna Haupt och Terese Alstin.

hovding2

Examensarbetet resulterade i Hövding, en diskret airbag tillverkad i slitstarkt nylon. Det är en skyddande huva som blixtsnabbt blåser upp sig och täcker stora delar av huvudet. Synfältet lämnas dock fritt.

hovding4

En inbyggd gasgenerator med helium i kragen klarar av att hålla trycket konstant i flera sekunder. Detta ger huvan en mjuk och skonsam stötupptagningsförmåga, samtidigt som den klarar av att ta flera slag mot huvudet under samma olycka.

hovding3

I ett nyligen genomfört test av Folksam med 18 cykelhjälmar, fick Hövding överlägset bäst resultat i både stötupptagning och vid sneda islag.

hovding5

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.