Ian Berry gör landskap & porträtt av kasserade jeans

Jeans är idag ett populärt klädesplagg. Konstnären Ian Berry däremot har använt kasserade jeans till att skapa unika porträtt och landskap, genom att kombinera olika nyanser med varandra. DesignWorld har intervjuat Ian och tagit reda på allt om hans liv och konstverken.

Bilder: Ian Berry

Efter att tidigare ha arbetat med reklam i London och Sydney blev Ian Berry av med sitt jobb i Australien 2009. Hans sponsorer gav honom 30 dagar på sig att lämna landet. Trots detta firade Ian den natten, då han i månader innan hade planerat att sadla om.

– Jag hade gjort jeanskonst vid sidan av jobbet sedan tiden i London och det var det mitt hjärta klappade för. Problemet var att jag aldrig fick tillräckligt med tid att hålla på med konsten, eftersom arbetet tog upp sena kvällar och en stor del av helgerna.

Han flyttade sedan tillbaka till Europa, till Sverige, där han började fokusera på konsten till hundra procent.

Varför Jeans?

– Jo, det började med en enkel observation. Runt tiden jag slutade universitet så hade min mamma börjat rensa min garderob i barndomshemmet i Huddersfield, Storbritannien. Det var mycket saker och bland dessa, en hög med jeans. Jag försökte räkna ut vad man skulle börja med och vad som skulle kastas ut, behållas, eller skickas till välgörenhet. Det var då jag lade märke till jeanshögen.

Till en början var det dess estetiska värde som spelade roll, dvs alla nyanser som kontrasterade mot varandra – samt att jeans är ett häftigt plagg. Det var först när jag började arbeta med dem som fler betydelser kom till. Minnena i att ha haft dem på sig och insikten i att jeanstyg är något jag känner mig bekväm att bära.

Vilken är din största inspirationskälla och inspireras du av andra konstnärer?

– Det finns alla möjliga sorters inspiration. I nuläget är det i huvudsak stadsmiljöer, eftersom jeans enligt min mening är ett urbant material. Jag älskar nivån, kulturen och klarheten i storstäder som New York och London. Det är alltid någonting som händer där.

Det finns många konstnärer som inspirerar mig. Just nu beundrar jag verkligen de som skapar fotorealistiska verk, då jag hämtar inspiration från dem till min egen jeanskonst. Det låter konstigt, men till en början tror många som tittar från långt håll att jag målar med blå färg eller har tagit ett blått fotografi. Det är först när de kommer närmare, som de inser allt är gjort av jeanstyg.

Vilket av dina konstverk är du mest nöjd med?

– Om jag haft en favorit skulle jag aldrig berätta det. Jag kan dock avslöja att jag särskilt tycker om att skapa interiörer.

Har du något speciellt mål med din konst?

– Jag vill tänja på gränserna både tekniskt och konceptuellt. Jag har just varit över i New York och arbetat med människor för att ta bilder att göra konstverk utifrån. Jag gör samma sak i London. Jag vill verkligen spendera så mycket tid jag kan på varje konstverk, för att göra dem så bra som möjligt.

Ett sidomål är att involvera fler människor i konsten, speciellt barn. Jeansen har öppnat upp fler dörrar för mig när det gäller att kommunicera med människor. Det fanns en del personer i början som trodde att min konst skulle vara mer attraktiv för den yngre generationen, men faktum är att de flesta av mina kunder är äldre och kommer från hela världen. Jag är övertygad om att det är jeansmaterialet som tillåter mig att göra det här eftersom det är ett bekant material för folk som de känner sig bekväma med. Jag försöker göra mina utställningarna till event snarare än utställningar och uppmuntra alla sorters människor att komma.