Nakenstudier av Egon Schiele på Courtauld i London

De stora museerna i London visar nu uteslutande klassiska giganter. National Gallery ställer ut Rembrandts sena verk, en utställning som till våren fortsätter på Rijksmuseum i Amsterdam, och som Simon Schama tidigare i höstas gjorde en ackompanjerad dokumentär till på BBC. Tate ställer också ut sena verk, denna gång från Turners oeuvre, i anslutning till biopicen om Turner som nyligen kom ut; och V&A ställer ut Constable.

Nakenstudier av Shiele

Det är därför uppfriskande att Courtauld vågar sig på ett mer ekivokt och modernt konstnärskap, den österrikiska expressionisten Egon Schiele och hans nakenstudier.

Nakenstudier av Egon Schiele

Utan kontext möter vi Schieles nakna förvrängda figurer i hans nakenstudier. Det finns en råhet och ofta sexuell laddning i bilderna, vare sig han tecknar självporträtt, sin älskade, sin syster, eller prostituerade.

Provokationen och den sociala tabu han bröt när de ställdes ut 1912 ledde först till att han arresterades för ”offentlig amoralitet” i Neulengbach utanför Wien, och satt fängslad i en månad. Men de efterföljande åren rönte han stort erkännande.

Schiele var 1918 en av Wiensecessionen’s mest tongivande konstnärer, samtidigt som hans fru var gravid med deras första barn, men tragedin var ett faktum när frun kort därpå insjuknade och dog av spanska sjukan, och tre dagar efteråt gick Schiele samma öde till mötes. Därmed avbröts en fantastisk om än kort karriär.

Schiele nakenstudier

Schiele känns fortfarande högt relevant och ger resonans till den samtida konsten. Hans kärna förklaras kanske bäst i paradoxer – en monumentalitet i den lilla skalan, något delikat mitt i motivets brutalitet.

Fler berättelser
Bo som en rockstjärna med inredning från Buster + Punch

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.