INDEX Award 2013: Smart Highway av Daan Roosegaarde

Konceptet Smart Highway av Danske innovatören Daan Roosegaarde ger oss en inblick i hur morgondagens vägar eventuellt kommer att fungera.

Smart Highway vinner INDEX Award 2013

Smart Highway är resultatet av ett omfattande arbete genomfört av Daan Roosegaarde, tillsammans byggföretaget Heijmans. Meningen med konceptet är att förbättra säkerheten, hållbarheten och vår tolkning av vägar genom att tillämpa det senaste inom energi och ljusteknologi.

Fokus har sedan 80-talet legat på att förbättra bilen och det är något Studio Roosegaarde och Heijmans nu vill ändra på, genom att utveckla nya innovationer för vägen. Det rör sig om allt ifrån lysande vägstreck och dynamisk färg till interaktiv belysning och en elektrisk förtursfil. De vill också att trafikskyltarna ska ha möjlighet att ändra sin information, beroende på vägsituationen.

Smart Highway- Roosegaarde and Heijmans-lighter for press

Projektet har fått enorm internationell uppmärksamhet och man vann nyligen det prestigefyllda, internationella designpriset: INDEX Award 2013.

SH3_poster

De båda firmorna Heijmans samt Studio Roosegaarde arbetar just nu med att testa och utveckla teknikerna som åstadkommer de lysande vägstrecken och den dynamiska färgen. Man har ännu bara testat dessa tekniker att i laboratoriemiljö, men under de kommande månaderna så ska de även testat ute i Holländska väderförhållanden. Man kommer då se hur tålig produkten är och hur starkt ljus den kan ge ifrån sig på vägen, samt hur lång tid ljuset räcker (längre än 8 timmar).

SH4_poster

I slutet av 2013 så kommer den implementeras på en hundra meter lång motorvägssträcka i området Brabant, Nederländerna. Detta kommer ske under 2013 och inför 2014 hoppas man att Smart Highway kommit så långt att den börjat sprida sig världen över.

SH5_poster

SH2_poster

SH1_poster

Fler berättelser
Grafiskt utseende för vodkamärket Black Elk & White Elk

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.