Hotell InterContinental Davos med ”obyggbar fasad” av Oikios

München-baserade arkitektfirman Oikios har färdigställt InterContinental Davos hotell i Gersthofen, Schweiz med en oval form täckt i guldfärgad metallfasad.

Fasaden på InterContinental Davos Hotell i Schweiz

En kotte med släta fjäll från den närliggande skogen var en av inspirationskällorna till fasaden. Det var så Oliver Hofmeister från Oikios kom på hotellets svängande ovala former som nu gjort byggnaden till ett igenkännbart landmärke.

Davos

Oliver Hofmeister lyckades få med sig flera stora företag i ett samarbete till att förverkliga byggnaden och dess fasad som dömdes till att vara ”obyggbar” av flera experter. Man fick med sig Designtoproduction som gjorde en digital modell av fasadens ytor och en parametrisering av geometrin. Även byggingenjörsföretag som Wilhelm + Partner och Seele var med och delade sin expertis inom avancerad fasaddesign.

ICD_13_08_21_0056_r_k3_m

Seele kom på idén att tillverka fasadpanelerna i laserskuret stål istället för aluminium som man från början avsåg. Eftersom man använde stål blev projektet betydligt billigare att genomföra och mindre känsligt för längdvariationer som uppstår av temperaturförändringar. Den avsedda geometrin kunde därför förverkligas med stor precision och med minsta möjliga toleranser.

ICD_13_08_21_0183_r_k3_m

Totalt sitter det 791 stycken prefabricerade paneler monterade på ett nätverk av fyrkantiga ramar för att åstadkomma den komplicerade fasaden.

ICD_14_02_24_0545_k3_m

Hotellet har 216 rum och 38 bostäder och innehåller en restaurang, flera konferensrum, ett Spa med 12 behandlingsrum, en fitnessanläggning, pool både inne och utomhus och en sky lounge på tionde våningen. Interiören är designad av svenska firman Living Design.

Hotel Intercontinental Davos

Arkitekt: Oikios GmbH från Munich i Tyskland
Plats: Gersthofen, Schweiz
År: 2008 till 2013
Klient: Credit Suisse Real Estate Fund Hospitality
Fotografi: René Müller

ICD_14_02_26_1653_k3_m

Entreprenör: TU Baulink AG, Toneatti, Davos i Schweiz
Geometrisk design: Designtoproduction från Stuttgart i Tyskland
Fasad: Seele från Plzeň i Tjeckien
Byggnadsingenjör för fasaden: Wilhelm + Partner från Stuttgart i Tyskland

ICD_14_02_27_2578_k3_m

Fler berättelser
Ege & David Andersen skapar couture från mattor

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.