Isförstärkta hyddor i Frozen Flora av Visiondivision

Arkitektfirman Visiondivision ledd av Anders Berensson och Ulf Mejergren från Stockholm har deltagit i tävlingen Warming Huts med bidraget Frozen Flora. Uppdraget var att bygga skydd längst med floden Assiniboine i staden Winnipeg, Kanada.

1_visiondivision_canada_dagslisk_72dpi - frozen flora
© Visiondivision

Konceptet var att skapa en unik lokal uppfinning utan skadliga avfall, som lätt kan uppföras för hand med en begränsad uppsättning verktyg. Deras utgångspunkt i projektet blev det kalla klimatet, floden samt Kanadas stora skala och variation.

2_visiondivision_canada_exterior_frost_72dpi - Frozen Flora
© Visiondivision

Materialet för hyddorna valdes till förstärkt is. Det går till så att vatten handpumpas direkt från floden för att blandas med organiska material (hämtade från sex olika Kanadensiska tidszoner) för att sedan förstärkas med is.

3_visiondivision_canada_nattbild_72dpi
© Visiondivision

Tekniken att förstärka is är i sig ingen nyhet. Den har används i all tid av ursprungsbefolkningen i Amerika, som brukade blanda is med sågspån för att få den att motstå smälta bättre. Det krävs två personer utan några energiförbrukande maskiner för att göra en hydda. Förstärkningen blir till av en färgglad blandning med bär, blommor och grönsaker vilka innehåller stärkande fibrer för isen.

4_visiondivision_canada_plan_72dpi
© Visiondivision

Slutresultatet kommer att bli ett kluster av sex stycken ishyddor i sex olika färger från Kanada, som doftar när solen värmer dess yta. När våren sen gör sitt intåg, smälter hyddorna ihop med varandra i en doftande färgglad blandning för att sedan rinna tillbaka ner i floden.

5_visiondivision_section_72dpi
© Visiondivision
6_visiondivision_canada_interior_72dpi
© Visiondivision
7_visiondivision_canada_inzoom_72dpi
© Visiondivision
8_visiondivision_time_zone
© Visiondivision
Fler berättelser
Coworking-center: En roligare arbetsmiljö av Igor Sirotov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.