Jerry House av Onion är byggt som en inomhuslekplats

Onion tillfrågades 2011 av familjen Sahawat att göra om deras kusthus i Thailand till en samlingsplats för familj och vänner. Jerry House är annorlunda och skiljer sig från de typiska semesterhusen eftersom det är byggt som en inomhuslekplats för hela familjen. Något som inte förekommer någon annanstans i Bangkok.

Onion-Jerry-House-inomhuslekplats
Samtliga bilder fotade av W workspace.

Kraven för Jerry House var att man skulle kunna springa, falla, klättra, hänga och gömma sig. Eftersom familjen Sahawat har fyra barn så valde akitektfirman Onion att basera interiören på den tecknade serien Tom & Jerry. Ett hus för musen Jerry hade sett ut som en stor ost med hål som Jerry använt till att fly från katten Tom.

Onion-Jerry-House-05

Jerry House har utformats som ett objekt som barn längtar efter och det har gjort att syftet med ett semesterhus för föräldrarna ökat.

Onion-Jerry-House-07

Det svåraste inom projektet för Onion var att lösa ihopkopplingen av passager. Man har byggt in en extra vertikal passage till de befintliga trapporna och ramperna i mittenhallen. Anpassade nät har använts för att skapa fem stycken horisontella våningsplan i olika höjder, lutningar och storlekar. Näten fungerar lite som en förlängning av golvytan med hål i olika riktningar.

Onion-Jerry-House-12

Barn och vuxna kan klättra mellan våningsplanen via metallstegar, enda från bottenvåningen upp till sonens sovrum på tredje planet. Det är helt säkert att hoppa från sängen och falla genom hålen ner till det undre siktet, eftersom det är skyddat av nät.

Onion-Jerry-House-03

Att hänga i näten är bara ett annat sätt att lek på. I taket har en speglande film monterats och den ger illusionen av att man svävar i luften. En ytterligare effekt är att de överliggande näten ser ut att sitta högre upp än vad de egentligen gör.

Onion-Jerry-House-18

Sovrummen ligger på tredje våningsplanet och även här har Onion gjort passager mellan rummen. En tunnel i väggen mellan barnens sovrum tillåter sängbyten och bus. Det finns också en tunnel från nätet på femte våningen i hallen som leder rakt ner i sovrummen.

Onion-Jerry-House-38

Allmänna rummen i Jerry House har målats vita och det är köket, vardagsrummet, hallen och matsalen. Sovrummen däremot har personifierats med andra färger. Det stora sovrummet har målats i en senapsgul färg medan samtliga gästrum har en ljuslila ton. Barnens rum är målade i grönt och tunnlarna mellan dem är blåa. Färgsättningen är för att barnen ska kunna identifiera sig med rummets färg när de leker.

Onion-Jerry-House-26

Projektnamn: Jerry House
Klient: Patta Sahawat
Plats: Cha Am Beach, Thailand

Onion-Jerry-House-31

Interiör: Onion , Arisara Chaktranon & Siriyot Chaiamnuay
Area: 435 sq.m
År: 2014
Fotografi: W workspace – Wison Tungthunya

Onion-Jerry-House-34

jerryhouse-ritning-kollage

jerryhouse-plan

Ritningar:

Fler berättelser
Compact living för att undvika trångboddhet
Compact living – 5 smarta tips & inspiration vid trångboddhet

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.