Kajsa Willner skapar geometriska soffbord av skiktad valchromat

I sitt senaste projekt har Studio Kajsa Willner hämtat inspiration från temat till den Svenska paviljongen vid London Design Biennale 2016. Tillsammans med Christer Alfredsson, AC Snickeri och Marcus Brunström, har Kajsa Willner tagit fram ”Layers”. Det är en trio geometriska soffbord gjorda av två färgade skivor skiktad valchromat.

Kajsa Willner Layers - skiktad valchromat

Stärkt samarbete mellan formgivare och producent

Samarbetet mellan formgivare och producenter bygger på ett gemensamt ansvar på lika villkor. Därmed delas kostnader och förtjänster lika mellan de involverade parterna.

– Utställningen bygger på en idé om stärkta samarbeten mellan designers och tillverkare i Sverige. Den betonar också vikten av ett återinförande av den konstnärliga processen i produktionen. Vi måste hitta nya sätt att producera genom att bli lokala igen och ifrågasätta ohållbara affärsmodeller, säger utställningens kurator Jenny Nordberg.

kajsa_willner_layers_5

– Det handlar om att lägga till det där extra lagret, den extra dimensionen i processen för att arbeta mot ett mer utopiskt samspel mellan formgivare och producent, fortsätter Kajsa Willner.

Layers är nu i produktion och kommer att finnas tillgängligt för beställning online från och med 28:e september 2016. Hela uppsättningen kostar 12000 kr och ett individuellt bort ligger på 4500 kr.

Möbler gjorda från valchromat-skivor

Tillverkas av skiktad valchromat

De geometriska soffborden tillverkas med en CNC-maskin, som med precision skär och borrar bitar från två stora valchromat-skivor. Bitarna sammanfogas sedan till en 50/50-design med hjälp av förborrade hål och lim.

– Den skiktade stilen i kombination med de alternerande färgerna ger borden ett annorlunda utseende beroende på vilken vinkel de betraktas från. Variationen av riktningar på skikten ger användaren möjlighet att skapa unika uttryck bara genom att arrangera borden på olika sätt som en grupp eller genom att använda dem separat, säger Kajsa Willner.

kajsa_willner_layers_7

Den slutgiltiga designen på de skiktade valchromat-borden, har blivit en symbol för kollaborationen mellan designer och producent. Ett nära samarbete mellan de båda parterna har lett till en ökad förståelse för vilka delar som behöver produktionsanpassas. På detta sätt, slipper man göra avkall på de visuella aspekterna hos den slutgiltiga produkten. Projektet har också gjort att producenten fått ett mer konstnärligt förhållningssätt till produktionen.

kajsa_willner_layers_6

Fakta om Studio Kajsa Willner och projektet

Studio Kajsa Willner grundades år 2013 i Malmö av designern och konstnären Kajsa Willner. Hon har en Kandidatexamen i Möbeldesign från Milano, år 2009 och har tidigare arbetat för en fransk designern och ett Holländsk möbelföretag i Nederländerna. Nu tillverkar hon dock egna möbler och produkter under varumärket Studio Kajsa Willner.

Utställningen produceras av Form / Design Center i Malmö. Det är ett samarbete mellan svenska ambassaden i London, Malmö Stad, Svenska institutet och Svenska Kulturrådet.

Den som är sugen att se mer av Kajsa Willner, kan läsa om hennes tidigare utställning Add and subtract, som genomfördes på Galleri Pascale i Stockholm. Utställningen hade temat återvinning och bestod av smarta produkter för hemmet.

Christer Alfredsson till vänster och Kajsa Willner till höger
Christer Alfredsson till vänster och Kajsa Willner till höger

Namn: Layers
Design: Studio Kajsa Willner
Material: Valchromat
Teknik: CNC-maskin
Dimensioner: Högt bord: H: 48cm W: 30x30cm, medelstort bord: H: 36cm D: 40x40cm, litet bord: H: 29,7cm B: 24x24cm
Producent: AC Snickerier med Christer Alfredsson
Samarbetspartner: Marcus Brunström

kajsa_willner_layers_3

Fler berättelser
minipress
Minipresso: Bärbar handdriven espressomaskin av Wacaco

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.