Kalkladan vid Bungenäs av Skälsö arkitekter

Skälsö arkitekter har renoverat en gammal kalklada vid Bungenäs på Gotland. Kalkladan som höll på att förfalla har blivit restaurang och konstgalleri.

Kalkladan på Gotland
Foto: Anna Sundström

Beskrivning från arkitekten: Bungenäs kalklada som uppfördes runt år 1910 är med de murade ugnarna den mest karaktäristiska byggnaden på Bungenäs. Ladan var en betydande del av den gamla kalkindustrin och här förvarades kalken innan den skeppades vidare. Årsskiftet 1963-64 tog militären över Bungenäs och ladan övergavs. Sedan dess har byggnaden utstått hårt väder och allmänt förfall.

limebarn3

Vintern år 2013 började en varsam konvertering av den förfallna ladan. Sommaren samma år öppnades portarna till Kalkladan på nytt, nu rymmer Kalkladan både restaurang och konstgalleri, i sommar också scen för konserter och andra events. Ladan renoverades varsamt, för att göra så lite inverkan som möjligt på den befintliga strukturen. De nödvändiga tilläggen, för att få restaurangen och konsthallen att fungera, visas tydligt och kan lätt tas, bort, bytas ut eller byggas om.

limebarn1

För att få in mer dagsljus i ladan Har fyra stora, öppningsbara glaspartier ersatt delar av fasaden, dessa är varsamt anpassade efter den befintliga strukturen och samtidigt tydligt visade nya tillägg. Kalkladans interiör består av ett enda stort rum, vilket gör att skalan lätt uppfattas som väldigt stor. Skälsö arkitekter har därför tillsammans med Kristoffer Sundin tagit fram furumöbler, specifikt till kalkladan, för att matcha dess storskaliga rum.

limebarn4

Restaurering och konvertering av lada till restaurang och konsthall gjordes av Skälsö Arkitekter.

limebarn5

Arkitekter: Skälsö arkitekter
Plats: Bungenäs, Gotland, Sverige
År: 2013
Fotografi: Anna Sundström
Beställare: Bungenäs Kalkbrott AB

limebarn6

limebarn7

limebarn8

limebarn9

limebarn10

limebarn11

limebarn12

limebarn13

limebarn14

Fler berättelser
Lampan BOO av Hedda Torgersen kan roteras 360 grader

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.