Kända monument och 5 inspirerande dubbletter

Människor har sedan urminnes tider alltid fascinerats av stora byggnader och monument. Redan på stenåldern restes Stonehenge, sedan ristade vikingarna in skrifter på runstenar och i antikens Rom byggde man den mäktiga arenan Colosseum. När folk började resa mycket så inspirerades man gärna av ny kultur och då blev det också naturligt att man tog efter av det vackra man såg. Idag finns det otroligt många kopior av ståtliga monument som kan ses världen över. Här kommer några favoriter från de spektakulära dubbletterna.

Parthenon – Nashville, USA

Det finns inte alls samma känsla av gränslös historia och kultur om man jämför Parthenonmonumentet i Nashville med originalet i Aten, men det är fortfarande en väldigt speciell byggnad. Templet, som är fullskaligt, byggdes år 1892 i delstatens Tennessees huvudstad Nashville. Än idag utgör monumentet en central punkt mitt i en av stadens fina parker. Denna dubblett är slående likt originalet och har byggts upp med stor noggrannhet.

Oroväckande nog så bestämde myndigheterna att byggnaden skulle rivas efter dess uppvisning under Nashvilles 100-årsjubileum. Invånarna protesterade dock mycket mot beslutet och eftersom att det även skulle bli kostsamt att riva alltihop så tänkte man istället om. Idag används monumentet faktiskt som ett konstmuseum och förblir en turistattraktion för staden.

Nashville Parthenon
Parthenon i Nashville – Bild: Michael Brown

Sfinxen i Giza – Las Vegas, USA

Kanske är Las Vegas vårt bästa exempel på en artificiell stad. För snabbt byggd för sitt eget bästa mitt i öknen ledde till en rätt så unik arkitektur i staden då man fort blev tvungna att importera roliga idéer från andra städer – man ville ju att staden skulle bli ett attraktivt nöjescentrum. På huvudgatan The Strip har man verkligen kostat på att designa staden med fontäner, neonskytar och inte minst kända byggnader från andra delar av världen.

Ett av de mest storslagna verken du kan hitta här är Sfinxen från Giza. Originalet är världens största monolit och återfinns utanför Kairo, Egyptens huvudstad. Man tror att den byggdes av egyptierna för ungefär 4500 år sedan, samtidigt som de minst lika kända pyramiderna.

Vegas egen sfinx är en storslagen entré till ”The Luxor Hotel & Casino”. Temat för hotellet är givetvis egyptiskt. Hotellets storlek är lik de stora pyramidernas och uppbyggt med samma design, vilket gör det till det åttonde största hotellet i världen. För att skryta ännu mer kan de även stoltsera med att de har den största strålkastaren i världen, som kan ses ända ut i rymden. Med andra ord resulterar det i ett väldigt storslaget och sevärt hotell i den annars rätt så mörka Nevadaöknen.

Sphinx_at_the_Luxor_2
Sphinxen vid Luxor i Las Vegas

Mount Rushmore – Chongqing, China

De flesta stora monument är på ett eller annat sätt symboliskt för landet det finns i. Ett bra exempel på detta är Mount Rushmore i USA. Utanför staden Rapid City, South Dakota, så hittar man den stora skulpturen av granit, som föreställer de stora presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Förutom det stora i själva byggnaden så representerar den också hur amerikanerna själva värdesätter sina ledare väldigt högt.

Det är lite svårare att förstå varför en mindre dubblett av monumentet återfinns i den kinesiska staden Chongqing. Kina är idag känt för att göra sina egna kopior på stora amerikanska märken, men just USA:s historia är ju ingenting som Kina är stora fans utav. De har länge stått väldigt långt ifrån varandra när det kommer till hur ett land ska styras, där Kina ofta stått på Rysslands sida. Rysslands kommunism har ju länge vart motsatsen till just Amerikas liberalism.

Men om man istället kollar på arkitektur så har Kina på senare år inspirerats av västvärlden och de finns stora städer som har många olika dubbletter av andra monument också. När det kommer till det kinesiska Mount Rushmore hävdar många att det byggdes för att visa tacksamhet när USA slogs mot Japan i andra världskriget. Andra säger att det byggdes för att många kineser har hört om det och skulle gärna själva se det, men varken pengar och tid fanns till för att fara till USA och då byggde dem sitt eget amerikanska monument!

Mount Rushmore är ett av världens kända monument
Mount Rushmore, USA

Frihetsgudinnan – Odaiba, Japan

Från en fri nation till en annan; frihetsgudinnan var en gåva till USA från Frankrike för att fira landets självständighet. Den föreställer gudinnan Libertas i romersk mytologi, som även hon avspeglades med en strålande krona och en fackla i höger hand. För de europeiska immigranterna som flyttade till Amerika under slutet av 1800-talet så blev byggnaden det första dem såg när de anlände till den nya kontinenten, vilket gjorde att många kom att uppleva den som en symbol för friheten i USA. Än idag ses den som en av världens största turistattraktioner och miljontals besökare varje år åker upp till toppen i kronan för att beskåda utsikten av staden.

Dubbletterna av frihetsgudinnan finns i stor utsträckning, där de allra flesta är mycket mindre och inte speciellt detaljerade för att efterlikna statyn i New York. På Odaiba, som är en konstgjord ö i Tokyos vatten, så byggdes en egen frihetsgudinna för att fira Japans relation till Frankrike. Först var det tänkt att den bara skulle vara kvar i ett år, men kopian blev så populär att man behöll den.

Rainbow_Bridge_(Tokyo)_frihetsgudinnan_2
Frihetsgudinnan i Odaiba, Japan

Eiffeltornet – Monument i Bryssel, Belgien

Precis som i Kina så har man i Belgien också många byggnader som är kopior. Men till skillnad från Kina så är dem inte speciellt utspridda. I Bryssel hittar du en nöjespark som heter ”Mini Europe” där det finns dubbletter av Lutande tornet i Pisa, Big Ben och Eiffeltornet. Förutom det så finns det även kopior av kända slott i Europa i parken.

En av de största dubbletterna är just Eiffeltornet. Visst, det riktiga tornet når upp till 300 meter och det i Belgien endast till 13 meter, men det blir ändå högt och ger turisterna ett bra tillfälle att ta fina foton med det franska monumentet i bakgrunden. Det riktiga tornet i Paris är faktiskt byggt av svenskt järn, närmare bestämt från Värmland. Mini Europe i Bryssel har även byggt upp Stockholms stadshus som en annan intressant kopia i parken.

eiffeltornet_belgien_andrew_childs
Eiffeltornet i Belgien – Bild: Andrew Childs
Fler berättelser
LED-lampa med inbyggd högtalare lanseras av Sony

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.