Keramisk konst med levande ytor av Catarina Mårtenson

Catarina Mårtenson är keramisk konstnär och bosatt på landet utanför Örebro. Hennes specialitet är att skapa konst med levande ytor.

Keramisk Konst med levande ytor av Catarina Mårtenson

DesignWorld besökte Catarina’s vernissage idag på Sveriges enda renodlade keramikkooperativ KAOLIN, som ligger på Hornsgatan 50, på Södermalm i Stockholm. Catarina experimenterar med enkla grundformer, såsom fyrkantiga fat och cylindriska behållare. Till dessa former tillverkar hon unika glasyrer.

catarina-m2xl

Den största delen av tiden ägnas åt att ta fram nya sorters glasyrer, för att kunna åstadkomma de levande ytorna. Materialen som används är stengods och porslin. Dessa bränns på hög temperatur. Det gäller att vara nyfiken när man arbetar med den här typen av konst, man måste våga experimentera.

catarina-m3xl

För att åstadkomma materialet till den här utställningen har Catarina Mårtensson använt sig av en rödbrun stengods-lera, som kavlats och formats till ett slutgiltigt utseende. Det bränns sedan en gång på 1000 grader, för att sedan glaseras och brännas ytterligare en gång på 1270 grader.

catarina-m4xl

cmkeramik

cmkermaik

Catarina Mårtenson keramik

Catarina Mårtenson

Under vernissagen berättade Catarina Mårtenson för DesignWorld om sina fantastiska konstverk. För er som är intresserade går det att besöka utställningen ända fram till den 13 mars på KAOLIN. Mer info om utställningen och deras öppettider finns KAOLINs hemsida.

Fler berättelser
Visualisering av townhouse från Igor Sirotov

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.