Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor har ritat ett klimatoptimerat kvarter med nya bostäder, som omsluter en grön innergård intill Kiruna Torg.

Klimatoptimerat bostadskvarter i Kiruna

Kiruna tvingas flyttas på grund av gruvbrytningen av järnmalm och en växande sprickbildning som närmar sig bebyggelsen. Detta kommer att innebära stora förändringar för de 18200 invånarna som bor i staden. Utmaningen ligger i att förvalta Kirunas hundraåriga identitet, men också att skapa en förbättrad stad som är mer resurseffektiv och socioekonomiskt hållbar.

kiruna_ks_2

Första etappen i projektet innefattar bebyggelsen kring Kiruna Torg, som ligger centrerat kring det nya stadshuset. Kjellander + Sjöberg Arkitekter har tillsammans med byggföretaget Skanska beviljats markanvisning, efter en tävling utlyst av Kiruna Kommun. Det nya kvarteret består av bostäder kring en grön innergård, med en hållbar dagvattenhantering och stöd för djur- och växtliv.

Kjellander + Sjoberg_Kiruna_hand-skecth

Det nya bostadskvarteret kommer var optimerat för stadens extrema klimat och därmed klara av stora snölaster. En diagonal trappa kopplar ihop gården med torget. På vintern blir den till en snöbacke med släplift. Bottenvåningen mot torget ska kunna utnyttjas året om för ungdomsverksamhet, samt sport och fritidsaktiviteter för alla åldrar. Bostadshusen kommer byggas i lokala material som natursten och trä.

141124Diagrams_AXO ROOF

Arkitekt: Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor
År: 2014
Plats: Kiruna
Beställare: Skanska

141124Diagrams_AXO

Omfattning: 2 000 kvm, 90 lgh
Ansvarig arkitekt: Stefan Sjöberg
Team: Pontus Nilsson, Joel Yngvesson, Alessandro Macaluso

141124Diagrams_AXO landscape2

Ritning:

141027_markplan Model (1)

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.