glashus från santambrogiomilano
Bild: santambrogiomilano

Glashus från Italien förstärker omgivningen och naturen

Hos arkitekter och formgivare finns strävan att hela tiden åstadkomma någonting nytt som ingen annan lyckats med tidigare. Italienska designstudion Santambrogiomilano har ritat en serie konceptuella glashus som gör precis det.

säng med glasstomme
Bild: santambrogiomilano

Glashus baserade på möbelkollektion

Designstudion Santambrogiomilano, ledd av Carlo Santambrogio och Ennio Arosio, har tidigare arbetat mycket med glas och idag är nästan allt de producerar gjort i materialet. För att tänja på gränserna ytterligare har man nu skapat en serie glashus, där majoriteten av beståndsdelarna är tillverkade av glas.

Husen kan ses som en utvidgning av möbelkollektion ”Simplicity”, som enbart består av blåaktiga glasmöbler. I konceptet är allt från väggar, tak och golv till bord, stolar och bokhyllor. gjort av glas.

Middagsbord av glas med utsikt mot vinterlandskapet
Bild: santambrogiomilano

Nästan allting är möjligt och går att uppnå i projektet Simplicity. Förutsättningen är att det finns en tolkning av den grundläggande funktionen som syftar till att tillfredsställa det estetiska behovet. I det här fallet är leden i plexiglas en sådan funktion, eftersom den gör det möjligt att kombinera och montera glasskivorna. Resultatet är en serie glashus som lever i symbios med naturen och reflekterar dess omgivning.

Sovrum som blickar ut över vattnen.
Bild: santambrogiomilano

Påkostad innovation i glas

Husen är byggda för att kunna motstå kalla vintrar genom tempererade väggar och tak. Projektet befinner sig dock fortfarande i konceptfasen. Man enbart använder dem därför enbart för att ställa ut och skapa en passande atmosfär till möbelkollektionen Simplicity.

”Världen utanför, naturen, landskapet, kan genomtränga tack vare glaset och dess abstraktion, in i den intima eller privata sfären på insidan, och där leka fritt som en beståndsdel av atmosfären,” konstaterar den postmodernistiska filosofen Jean Baudrillard.

Vacker plats med havsutsikt och pool under huset.
Bild: santambrogiomilano

Taket, väggarna och golvet mellan våningsplanen är fullständigt genomskinliga. I kombination med de transparenta möblerna, skapas en enhetlig interiör som förstärker omgivningen och naturen hundraprocentigt.

Golvet på bottenvåningen varierar beroende på vart byggnaden står. Man kan välja mellan ett transparent glasgolv om huset står på fötter, eller ett solid trägolv om det står på marken. Santambrogiomilano’s glashus kostar mellan 4000 och 6000 USD per kvadratmeter att bygga.

glashus7
Bild: santambrogiomilano
Fler berättelser
Askkopp i form av en dödskalle ska få människor att sluta röka

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.