Roots
Bild: Andang iskandar - Humanika Artspace

Konstnär klär in museifasad i spektakulär bambuvävnad

Inför utställningen ”Roots. Indonesian Contemporary Art” på Frankfurter Kunstverein, har indonesiska konstnären Joko Avianto klätt in hela museifasaden i en spektakulär bambuvävnad.

Museifasad med bambuvävnad
Bild: Andang iskandar – Humanika Artspace

Installationen som heter ”Big Trees” är tänkt att belysa miljön, urbaniseringen och marginaliseringen av samhället under 2000-talet. Eftersom det är ett platsspecifikt konstverk, reflekterar det även ombyggnationen av Frankfurts gamla stadskärna, som är ett centralt nav för turism och kultur.

museifasad klädd i bambuvävnad
Bild: Andang iskandar – Humanika Artspace

”Big Trees” består av 1525 invävda bambustjälkar, importerade från planteringar på västsidan av den Indonesiska ön Java. Idag är det ett traditionellt material som ofta återkommer i vardagliga objekt, som möbler och dekorationer.

bambuvävnad
Bild: Andang iskandar – Humanika Artspace

När Joko Avianto började experimentera med bambuskotten år 2003, var det fortfarande ett ganska ovanliga material att använda för samtida skulpturer.

FKV_Roots_Joko_Avianto_Big Trees_7
Bild: Andang iskandar – Humanika Artspace

Konstnären har omtolkat en traditionell Sundanesisk vävteknik från västra Java, för att skapa de överdrivna skulpturala formerna i installationens bambuvävnad. Han bryter de långa kompakta fibrerna i kolonnerna mellan varje nod i bambustjälken, för att göra dem flexibla samtidigt som de bibehåller sin styrka.

FKV_Roots_Joko_Avianto_Big Trees_6
Bild: Andang iskandar – Humanika Artspace
Fler berättelser
50-årigt bonsaiträd skickas ut i rymden av Azuma Makoto

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.