Kontorsutbyggnad med koppartak av Emrys Architects

Huvudkontoret för GMS Estates i Bloomsbury, London ligger i två Georgianska byggnader som nu förts in i 2000-talet av Emrys Architects.

Kontorsbyggnad av Emrys Architects

Två fräscha våningar av minimalistisk kontorsutbyggnad med koppartak har uppförts och ersatt det tidigare virrvarret av osammanhängande efterkriget-utbyggnader.

GMS_Emrys_1

Kvarteret 32-33 Great James Street tillhör ett av de få intakta med Georgiansk stil i London, uppfört mellan 1720 och 1724. Dock utsattes fastigheterna för bombningar och eldskador under Andra världskriget, vilket gjorde att man tvingades lagade dem snabbt genom att uppföra lågkvalitativa utbyggnader på baksidan.

GMS_Emrys_4

GMS Estates äger och förvaltar fastigheter i centrala London, vilka man stolt upprätthåller med hög standard. Dock upptäckte man att det egna kontoret var i mycket dåligt skick, vilket börjat påverka personalens hälsa och produktivitet.

GMS_Emrys_5

Det fanns även problem med kommunikationen mellan medarbetarna, eftersom de tvingades springa upp och ner för trappor samt gå igenom branddörrar för att nå varandra. Dessutom höll företaget på att växa och hade svårigheter att rymmas i den befintliga byggnaden.

GMS_Emrys_7

Emrys Architects fick därför uppdraget att lösa problemet hur de skulle kunna utnyttja utrymmet effektivare inom ramarna av de befintliga fastigheterna.

GMS_Emrys_8

Efter att ha genomfört en granskning av de befintliga utbyggnaderna, kom man överens med kommunen att behålla vissa delar. Ett av de mer uppseendeväckande elementen är ett silvervalv med en välvd struktur i tegel samt en tung ståldörr. Den har används som utgångspunkt för utrymmet på de lägre våningarna och blev tillslut ett annorlunda mötesrum.

GMs_Emrys_9 - koppartak och fönster

Allt utrymme är genomtänkt för att tillåta full kommunikation mellan de anställda. Avdelningarna har placerats där de får mest naturligt ljus, med tillgång till innergårdar utomhus.

GMS_Emrys_10

Innertaket i loftet betonar de geometriska planen som skapats p.g.a. formen, med infälld belysning. Det yttre koppartakets triangulerade struktur ger patina samt harmoni till den befintliga byggnaden.

Koppartak med triangulerade utseende av Emrys Architects

Architects: Emrys Architects
Plats: Bloomsbury, London WC1
Typ av projekt: Utbyggnad och renovering
Ingenjörer: Elliott Wood Partnership
Projektarkitekt: Gwilym Jones

GMS_Emrys_12

Design Team: Glyn Emrys, Matt Blackden, Nuno Meira, Gwilym Jones
Klient: GMS Estates
Finansiering: Privat
Golvarea: 440 kvm
Kostnad: 1 miljon pund – ungefär 10,7 miljoner SEK
Fotografi: Alan Williams

GMS_Emrys_13

GMS_Emrys_14

GMS_Emrys_15

GMS_Emrys_18

GMS_Emrys_20

GMS_Emrys_21

Fler berättelser
Modernt campingskydd i Chile av Rodrigo Cáceres Céspedes

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.