Köpcentrum i Kina från UNStudio med fasad av stålkulor

I ett av de viktigaste områdena i staden Wuhan i Kina har UNStudio ritat det här köpcentrumet, täckt av sfärer i rostfritt stål. Torget där köpcentrumet ligger heter Hanjie Wanda Square och det kommer att inhysa alla lyxigare affärer och märkesbutiker.

UNStudio-Wuhan-1 köpcentrum med sfäriska stålkulor
© Edmon Leong

En av höjdpunkterna inom projektet är utformningen av fasaden, vilken speglar en kombination av två material: polerat rostfritt stål och mönstrat glas. De här två materialen är tillverkade i nio olika typer av sfäriska stålkulor, vars positioner i förhållande till varandra ger en effekt av rörelse och reflektion som man ofta ser i vatten eller veckat sidentyg.

UNStudio-Wuhan-2
© Edmon Leong

Geometrin på fasaden varierar från sfärer i full storlek av rostfritt stål till en sekvens av successivt avskalade sfärer enda ner till halvklot, med inlägg av laminerat glas och pressat folie. De har en diameter på dryga 600 mm och är monterade på olika avstånd från varandra. Den arkitektoniska belysning har integrerats bakom stålkulorna i fasaden.

UNStudio-Wuhan-3
© Edmon Leong

Köpcentrumets besöksströmmar styrs av huvudgångar mot fasader och entréer i byggnaden. Från de tre huvudentréerna styrs besökare in till två invändiga atrium och därifrån upp mot de övre våningarna. Begreppet ”samverkan av flöden” är nyckeln till alla delkomponenter i byggnaden.

UNStudio-Wuhan-4
© Edmon Leong

Arkitekt: UNStudio
Klient: Wuhan Wanda East Lake Real State Co. Ltd

Plats: Shahu Ave, Wu Chang Qu, Wuhan, Kina
Area:  fasad: 30,500 kvm samt interiör: 22,630 kvm
Byggnadstyp: Lyxigt köpcentrum

UNStudio-Wuhan-5
© Edmon Leong

Team: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber samt Ger Gijzen och Mo Lai, Konstantinos Chrysos, Ariane Stracke, Veronica Baraldi och Thomas van Bekhoven, Elisabeth Brauner, Rodrigo Cañizares, Luis Etchegorry, Albert Gnodde, Ka Shin Liu, Chiara Marchionni, Cynthia Markhoff, Tomas Mokry, Iris Pastor, Machiel Wafelbakker, Shuang Zhang, Jinming Feng, Xinyue Guo, Cheng Gong
Fotografi: Edmon Leong

UNStudio-Wuhan-6
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-7
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-8
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-9
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-10
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-11
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-12
© Edmon Leong
UNStudio-Wuhan-13
© Edmon Leong
Fler berättelser
Bibliotek på ön Awashima av ETAT arkitekter

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.