Motionscentralen Kotten i Kungälv

Kotten i Kungälv – ny motionscentral av arkitektbyrån Tengbom

Svenska arkitektbyrån Tengbom vann första pris med sitt förslag på en ny motionscentral som ska ersätta den ursprungliga byggnaden som totalförstördes i en brand år 2013. Den nya motionscentralen Kotten Kungälv, ligger i Fontinområdet i Kungälv’s kommun.

Kotten Kungälv – ny motionscentral av Tengbom Arkitekter

Efter branden lät kommunen anordna en arkitekttävlingen om en ny, modern ersättningsbyggnad. Tengbom’s förslag ”Kotten” vann, med en fasad och ett tak i sedum som gör att den ovala formen smälter in i naturen. Exteriören består till största delen av tallträ medan interiören är gjord i björkplywood. Tallträt kommer med tiden att färgas grått av naturen.

kotten-kungalv-motionscentral-7

– Vi vill förstärka Kungälv’s identitet med en ny uttrycksfull byggnad som invånarna kan vara stolta över. Kotten’s ovala form harmoniserar fint med naturen och vår förhoppning är att den i framtiden blir en uppskattad samlingspunkt för Kungälvsborna med servering, samlingssal, omklädningsrum och bastu, säger Christofer Ödmark som är ansvarig arkitekt på Tengbom.

kotten-kungalv-motionscentral-3

Fasaden kommer att använda Organowood, då man har höga krav på både brandsäkerhet och miljövänlighet. Organowood är ett kiselmodifierat träskydd utan kemikalier som är brandtåligt och kan stå emot röta. Motionscentralen Kotten Kungälv är den första byggnaden i Sverige där träskyddet används till en heltäckande fasad.

kotten-kungalv-motionscentral-5

– Vi hade en uttalad idé om att göra en ikonisk byggnad som skulle stå som symbol för friluftsliv och motion. Samarbetet med Ängegärde Bygg har mött alla önskemål vi har som arkitekter. Vi har haft kontinuerlig kontakt genom hela processen och det är tydligt att de ansträngt sig för att uppnå vår gemensamma vision, säger Christofer Ödmark.

kotten-kungalv-motionscentral-2

Arkitekt: Tengbom
Projektnamn: Kotten Kungälv
Plats: Kungälv, Sweden
Ansvarig arkitekt: Christofer Ödmark
Projektledare: Hans Lindgren
Uppdragsgivare: Kungälvs kommun
Entreprenör: Ängegärde Bygg
Area: 600 kvm
År: 2015
Invigd: December 2015

kotten-kungalv-motionscentral-4

Tengbom är ett av Nordens ledande arkitektkontor med målsättningen att skapa tidlös och innovativ arkitektur som är användbar för kommande generationer. Arkitektbyrån grundades för 110 år sedan och har idag omkring 570 medarbetare i Sverige och Finland.

kotten-kungalv-motionscentral-1

Renderingar och ritningar:

Fler berättelser
Stockholm Design Week 2015 - bilen som levande konstverk
Bilen som levande konstverk under Stockholm Design Week 2015

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.