I ett års tid har Nederländska konstnären Levi van Veluw arbetat med ett projekt i form av en labyrint som går under namnet ”The Relativity of Matter”. Det är en fristående installation och ett experiment på samma gång, där besökare får chansen att uppleva ett okänt drömlandskap.

Tanken är att installationen placeras i en byggnad, museum eller utställningslokal. Väl inuti får besökare uppleva en labyrint av dörrar, korridorer och färger, vilka tillsammans utmanar vår uppfattning om djup och rymd.

Levi van Veluw skapar installation i form av en labyrint

The Relativity of Matter innefattar en mängd beståndsdelar från tidigare projekt, samtidigt som det markerar en förändring i arbetsprocessen. Den har nämligen utvecklats från att vara formell, materiell forskning till att bli en undersökning om mörka frågor som rädsla, ensamhet och förlust av kontroll.

Levi van Veluw’s första installation till projektet finns i Marres House for Contemporary Culture i Nederländerna och täcker en yta på 350 kvm. Lokalen har utformats som ett oigenkännligt, men stämningsfullt drömlandskap som stimulerar alla sinnen.

4-Levi-van-veluw-the-relativity-of-matter

”Att göra en sådan installation är långt ifrån strukturerat. Innan jag började, var varje idé cirka 30% färdig. När jag började så har nya saker skapats och rum tagits bort. Till den här installationen tillbringade jag veckor med att arbeta på en sfärisk boll gjord från harts. Jag såg det som en gåtfull bild. I verkligheten var det inte mer än en vanlig plastboll med en bit trä på insidan. Jag tog bort det rummet. I det här arbetet bör materia bli någonting annat än verkligheten, någonting nytt. Jag tittar efter material som inte är så lätta att känna igen, eftersom jag inte vill att besökaren ska tänkta på en viss teknik eller material,” säger Levi van Veluw.

1-Levi-van-veluw-the-relativity-of-matter

”Varje rum i installationen har sin egen känsla. I början tänkte jag på namn som: Samlarrummet, Hjärnrummet och Arkivet. I en vanligt utställning befinner man sig i ett område skapat av konstnären. Men här går besökare genom min fantasi,” fortsätter Levi van Veluw.

Den labyrint-formade installationen i Marres är rörlig och anpassad efter formen på det gamla 1700-talshuset. Det betyder dock inte att projektet är låst till en byggnad, utan kan lika väl anpassas till moderna utställningslokaler, samt klassiska museigallerier.

21-Levi-van-veluw-the-relativity-of-matter

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.