Löstagbar flygplanskabin vid olyckor

Löstagbar flygplanskabin säkrar passagerare vid olycka

Flygrädsla är ett vanligt fenomen som många upplever när de ska ut och resa och det är ungefär en tredjedel av befolkningen som lider av flyg-relaterad ångest. Ingenjören Tatarenko Vladimir Nikolaevich från Ukraina tror sig ha kommit på en lösning för att göra flygresor säkrare.

Det är en löstagbar flygplanskabin som kan kopplas loss från motorn och vingarna ifall en olycka inträffar. I frånkopplat läge vecklas fällskärmar ut automatiskt – för att sänka ner kabinen till marken på ett säkert sätt. Det går därmed lika bra att landa i vatten som på land.

Bagaget förvaras säkert under passagerarna i botten på kabinen. Därmed försvinner inga tillhörigheter vid en eventuell olycka. Det tar mellan två till tre sekunder för Nikolaevich’s prototyp att koppla loss sig från själva flygplansstommen. En process som sker automatiskt vid bränder, motorhaveri eller svåra tekniska problem.

Nikolaevich har kämpat i mer än fem decennier för att erhålla ett patent för sin löstagbara flygplanskabin, men trots att det är en genialisk uppfinning, verkar det som att de kommersiella flygbolagen inte är intresserade av att implementera den.

Enligt nyhetssidan LiveLeak skulle det bli för kostsamt för flygbolagen att bygga om sina nuvarande flottor. Ett flygplan med en löstagbar flygplanskabin skulle inte ha möjlighet att ta lika mycket passagerare som tidigare, samt förbruka mer bränsle under flygningarna.

Trots att det inträffat en del stora olyckor på senaste tiden med flygplan – så är det fortfarande en av de säkraste transportmetoderna. Under 2014 inträffade det endast 10 olyckor per en miljon kommersiella flygningar.

Fler berättelser
Bissol introducerar automatisk klocka till iPhone 5

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.