Sunnaform s5 luftrenare

Luftrenare från Sunnaform är designad som en bordslampa

Under 2015 lanserades ett nytt varumärke för luftrenare i Sverige. Företaget Sunnaform grundades av Johan Wennerström som har mer än 20 års erfarenhet av att designa och utveckla luftrenare åt Blueair.

Företaget frångår den övriga marknaden genom att designa en produkt som är mer anpassad för interiörer. Istället för den traditionella, lådliknande designen har Sunnaform integrerat luftreningsfunktionen inuti en bordslampa.

Sunnaform s5 luftrenare

Sunnaform S5 är ett nytt sätt att tänka på när gäller luftrenare. Istället för blanka plastytor, skrikiga gränssnitt och falska metaller, har man skapat en produkt som kombinerar teknisk genialitet med Svenskt hantverk. Samtidigt som lampan lyser, rengörs luften från dammkvalster, pollen, rökpartiklar och bakterier.

– Vi tycker att luftrenare borde designas för personer istället för hälsotillstånd, och att de ska passa in i miljöerna vi bebor. S5 är så långt från glansig plast och plottriga kontrollpaneler man kan komma. Den är byggd med svarvat björkträ och pulverlackat stål, och har en vacker, handgjord lampskärm som släpper igenom ett varmvitt sken från en effektiv LED-källa, berättar Joakim Nygren på Sunnaform.

Sunnaform s5 luftrenare i fönstret

Den smutsiga luften sugs in i öppningen längst upp på lampan, där den passerar genom ett filter. De smutsiga partiklarna fångas upp i filtret genom en kombination av mekaniska och elektrostatiska filtreringsmetoder. Därefter skjuts luften tillbaka in i rummet med två stycken fläktar på enhetens undersida.

– Sverige har inte nått samma medvetande om inomhusluften som andra delar av världen, men det finns all anledning att lära sig mer. Vi äter runt 2 kg mat och dricker ungefär lika mycket vatten, men vi andas hela 11 kg luft. Sunnaform S5 tar bort pollen, damm, rökpartiklar och till och med bakterier från inomhusluften, och den gör det så tyst att du måste anstränga dig för att höra den, fortsätter Joakim Nygren.

S5W_cabinet_tulip

Produkten har ingen av och på-knapp eftersom en luftrenare bör vara på dygnet runt. Detta säkerställer en kontinuerlig rengöring av inomhusluften och av denna anledning har man plockat bort av och på-knappen. Luftrenaren går igång så fort man kopplar in sladden i vägguttaget.

Trots detta förbrukar Sunnaform S5 enbart 5 watt när lampan lyser och 2 watt när den är släckt, vilket är mindre en hälften så mycket som en vanlig LED-glödlampa. Förutom den låga energiförbrukningen är den också väldigt tystgående med en låg ljudnivå på 23 dB(A).

S5V_floor_black

Fler berättelser
Volkswagen T6 buss
Volkswagen T6 buss får minimalistisk interiör av Nils Holger Moormann

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.