lusthus med öppen scen
Bild: Toni Österlund

Lusthus med öppen scen för yttrandefrihet & uppträdanden

Pauhu är ett lusthus med öppen scen som presenterades under Tampere Architecture Week i Finland. Byggnaden har förverkligats som ett volontärprojekt med hjälp av studenter, yrkesverksamma och sponsorer inom arkitektur och designbranschen.

Temat för den årliga arkitektur-tillställningen är ”interaktion”, vars syfte att öka möjligheterna till samverkan mellan medborgare och arkitekter.

005 Pauhu lusthus (c) Toni Österlund
Bild: Toni Österlund

Namnet ”Pauhu” är en referens till det avlägsna bruset som alstras av staden Tampere, samt floderna runtomkring och artisterna som uppträder i detta originella lusthus. Byggnaden är tänkt som en öppen scen för yttrandefrihet och uppträdanden. Den markerar också vikten av interaktion i våra alltmer privatiserade städer.

Byggnaden är avsedd för offentliga debatter och uppträdanden, men är också tänkt att främja ett framtidsinriktat tänkande, när det kommer till arkitektur som riktar sig mot ett innovativt användande av trä.

001Pauhu (c) Simo Ulvi
Bild: Simo Ulvi

Inspirationen till interiören är hämtad från de strömmande forsarna, precis som plywoodskulpturerna av den Finska skulptören Tapio Wirkkala. Träpanelerna är huggna ur ett solitt träblock, vilket också märks på de kontrasterande färgtonerna i brädorna.

Plywoodremsor sträcker sig längst med långsidan av interiören och ger intrycket av att vara dubbelt krökta. Men detta är bara en illusion, eftersom plywoodremsorna sitter monterade i skåror på CNC-frästa stödvalv.

002Pauhu (c) Simo Ulvi
Bild: Simo Ulvi

Det är genom att blanda konventionella byggmetoder samt digitala design- och tillverkningsprocesser som teamet lyckats skapa detta unika lusthus. Man har bland annat använt sig av algoritmer för att skapa en parametrisk tredimensionell modell, från vilken all information om tillverkning och montering hämtats.

Utvändigt är fasaden klädd med en tredimensionell trästruktur. Det är en ny produktinnovation som kallas för ”Grafwood” och tillverkas av Finska företaget Jukola Industries. Fasadens textur bjuder in förbipasserande fotgängare att röra och känna på det ovanliga materialet.

011Pauhu (c) Toni Österlund
Bild: Toni Österlund

Det har tagit åtta dagar för arkitekturstudenterna att bygga Tampere’s lusthus – en temporär byggnad som konstruerats i fabrik och transporteras till platsen med hjälp av lastbil. Det är ett försök att liva upp en av de centrala gatorna i Tampere. Lusthuset kommer att finnas i staden fram tills årskiftet 2016-2017.

007Pauhu (c) Toni Österlund
Bild: Toni Österlund

Arkitekter: Toni Österlund (Geometria) och Lisa Voigtländer
Klient: Tampere Architecture Week
Typ: Lusthus med scen för uppträdanden
Byggår: 2015
Plats: Tampere (Tammerfors), Finland

013Pauhu (c) Simo Ulvi
Bild: Simo Ulvi

Projektkoordinator: Henri Käpynen
Tampere Architecture Week: Jon Thureson, Tuomo Joensuu, Saana Karala, Henri Käpynen
Belysning: Heini Ylijoki (Granlund)
Byggspecialist: Harri Seelbach (Teeri-Kolmio)
Elektricitet: Antti Pesonen (Kauppahuone Harju)

014Pauhu (c) Simo Ulvi
Bild: Simo Ulvi

Ritningar och skisser:

Fler berättelser
Den runda högtalaren Ballo sprider ljudet 360 grader

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.